16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de la psihiatrie, lasati fara lemne pentru iarna

Bolnavii de la psihiatrie, lasati fara lemne pentru iarna

Unitatile sanitare din Gorj au inceput sa furnizeze caldura in saloane, desi, conform graficului, acest lucru urma sa se intimple abia in noiembrie. Din cauza frigului din spitale, directorii au fost de acord sa fie pornite centralele sau sobele alimentate cu gaze, desi acest lucru le va da bugetul peste cap. In citeva spitale orasenesti, bolnavii si medicii tremura de frig din cauza unor defectiuni ale sistemelor termice sau a intirzierilor la aprovizionarea cu combustibili.

Spitalul din Turceni este una dintre unitatile sanitare din judet unde sint probleme cu incalzirea saloanelor. Furnizarea caldurii a inceput de saptamina trecuta, dar aceasta se face cu intreruperi pentru ca sistemul termic are mari probleme de functionare.

„Ba se mai fac probe, ba se mai sparge un cazan. Apar tot felul de impedimente si furnizarea caldurii inca nu decurge cum ar trebui“, a spus Adriana Balasa, directoarea adjuncta a spitalului. Cei mai afectati sint insa bolnavii Sectiei de psihiatrie, unde incalzirea saloanelor se face cu lemne. Pina in prezent insa nu au fost procurate lemne pentru iarna.

„Vremea rea pune piedici in aducerea lemnelor din padure. S-au intirziat licitatiile, s-a aminat achizitionarea si astfel ne-a prins iarna fara lemne“, a mai spus directoarea spitalului.

Sala de operatie, incalzita cu radiatorul

In Spitalul din Motru nu s-a furnizat caldura, in ciuda temperaturilor de afara. Conducerea unitatii sanitare spune ca pregatirile sint pe ultima suta de metri si de saptamina viitoare saloanele vor fi incalzite. Spitalul are o centrala proprie, care este alimentata cu pacurina, combustibil care costa in fiecare iarna aproape patru miliarde de lei. Din cauza lipsei banilor, nu au fost platite datoriile la furnizorul de pacurina, care a refuzat sa trimita combustibilul pina la achitarea restantelor. Deocamdata, medicii si pacientii incearca sa se descurce cu aparate electrice in sectiile unde sint pacienti cu probleme grave. Conducerea spitalului a precizat ca in saloanele de nou-nascuti, in sala de operatie si la reanimare au fost instalate radiatoare electrice pentru a nu pune in pericol viata pacientilor.

„Macar caldura sa avem, ca in rest …“

Policlinica din Tirgu Carbunesti este si ea una dintre unitatile sanitare in care medicii si pacientii tremura de frig. Pentru finalizarea lucrarilor la reteaua termica ar mai fi nevoie de citeva miliarde de lei, bani care au fost promisi de fostul ministru Beuran.

„Acum trebuie sa o luam de la capat cu discutiile, ca sa vedem daca primim banii. In spital e caldura, dar in policlinica abia de saptamina viitoare sper sa fie. Pina atunci, medicii evita sa consulte pacientii in policlinica, ci ii cheama la spital“, a spus directorul Aristica Morosanu.

In celelalte spitale din judet, directorii spun ca nu au avut incotro si au aprobat pornirea centralelor, chiar daca acest lucru le va aduce cheltuieli neasteptate. Atit in Spitalul din Rovinari, cit si in cel din Bumbesti Jiu, incalzirea se face prin sobe cu gaze sau prin centrala proprie.

„Macar caldura sa avem, ca in rest … nu prea mai avem mare lucru. Medicamentele sint pe sfirsite. Am facut eforturi sa nu fim datori la furnizori ca sa putem da caldura in saloane“, a spus doctorul Damian Ditescu, directorul Spitalului din Bumbesti Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS