15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu votat cu totii, batrinii si mortii!

Au votat cu totii, batrinii si mortii!

La referendumul pentru revizuirea Constitutiei s-a furat ca in codru, s-a furat la comanda, mai ceva ca in ’46. De multe ori s-a incalcat flagrant legea. Si pentru ca tot nu le iesea procentul, pesedistii au scos si mortii din groapa si i-au pus sa voteze pentru Constitutie.

Poiana Mare, judetul Dolj, se numara printre localitatile care au realizat un procent frumusel la referendumul pentru revizuirea Constitutiei: 66, 2%.

Pe linga faptul ca Poiana Mare a atras atentia opiniei publice inca din prima zi a referendumului, cind la doi pasi de sectia de votare primaria impartea milionul la hectar, aspect care contravine legii, dupa inchiderea urnelor, presedintii sectiilor de votare au depus la Biroul Electoral Judetean mai multe liste suplimentare. In graba de a le inregistra inainte ca sa se uite cineva peste ele, cinci liste suplimentare de la Circumscriptia electorala nr. 17, Sectia de votare 374, nu au fost semnate. Mergind mai departe, doar la o prima privire aruncata peste semnaturile de pe listele suplimentare se poate observa ca aceeasi persoana a semnat de mai multe ori; ca adresa din buletin, seria, numarul si codul numeric personal erau completate facultativ sau gresit. In plus, pe listele respective se regasesc inclusiv morti.

Pentru umflarea procentelor au votat si mortii

Potrivit listelor electorale suplimentare de la Sectia nr. 374, Floarea Leoveanu, din Tunarii Vechi, a votat simbata dimineata. Ceea ce nu si-au imaginat cei carora le-a trecut prin minte sa faca asa ceva este faptul ca Floarea Leoveanu este moarta de 17 ani.

Cind a auzit ca mama ei se regaseste pe lista celor care au votat, pe Lenuta Stoian, fiica Floarei Leoveanu, a umflat-o risul: „Cum asa? Mamica mea a murit in 1986 pe 26 noiembrie. Cum sa voteze? Doamne, ce grozavie!“, isi face femeia cruce si nu se mai opreste din ris.

Reprezentantii Primariei Poiana Mare stiu doar de existenta unei singure Floarea Leoveanu din Tunarii Vechi. „Alta nu mai este“, spune primarul Petre Simion.

Datele din buletin nu bat cu cele trecute in listele electorale

Citeva case mai sus de moarta care a spus DA pentru Constitutie locuieste Maria Toba, o batrina constiincioasa, care s-a dus la vot simbata dimineata, la prima ora. S-a regasit pe lista, a semnat, a luat buletinul de vot, a intrat in cabina, a pus stampila pe patratelul care i-a fost recomandat, a semnat lista si apoi a plecat la treburile ei. Dovada ca a votat sta chiar buletinul de identitate, care are seria G K nr. 345134. Pe o lista suplimentara din Tunarii Vechi apare aceeasi Maria Toba, dar cu alta serie si numar de buletin. Respectiv D X nr. 173220.

„Alta Maria Toba nu mai este in Tunari. Nici in cei Noi, nici in cei Vechi“, spune fiul Mariei, Ion Toba.

S-a votat la gramada

Maria Tutun are 74 de ani si, de citiva ani, are o semipareza pe partea dreapta. Femeia abia se tiraste dintr-un loc in altul si in nici un caz nu ar fi fost in stare sa parcurga citiva kilometri pina la sectia de votare. Si nici urna mobila nu a solicitat-o. Cu toate astea, pe aceeasi lista suplimentara femeia figureaza ca a votat. Nepotul ei, Mihaita Criveanu, desluseste enigma: „Am votat eu pentru ea. Mi-a fost frica sa nu ne amendeze sau sa nu ne faca cineva ceva“, s-a justificat nepotul femeii.

Ionela Grosan, din Tunarii Vechi, a fost si mai harnica. Speriata, femeia a adunat buletinele din casa si s-a dus la sectie si-a votat pentru toti.

„Am crezut ca ne da si noua ceva daca votam. Barbatu-meu si cu fiu-meu sint plecati cu oile. Nu puteau sa lase oile si sa se duca la vot. Am votat eu pentru ei, am gresit?“, se intreba femeia.

Ionela Grosan poate ca a gresit din ignoranta, dar reprezentantii comisiei de ce au incurajat-o? De ce i-au permis sa intre in cabina cu trei buletine de vot? De ce nu au oprit-o?

Confuzii intre satele Tunarii Vechi si Tunarii Noi

Dupa cum arata listele electorale de la Sectia 374 se pare ca reprezentantii comisiei nu au inteles exact ce trebuie sa scrie in ele. De exemplu, in Tunarii Noi, pe strada Ion Creanga, la nr.19, potrivit listelor locuieste familia Grosan. In realitate insa, la adresa amintita mai sus locuieste Vasile Buzatu, de cind s-a nascut. Familia Grosan locuieste in Tunarii Vechi, sat situat la citiva kilometri de Tunarii Noi. Si cazul nu este singular.

Aspectele relatate mai sus s-au intimplat numai la o singura sectie de votare, unde procentul de participare a fost rezonabil. Ne intrebam cum or arata listele suplimentare de la sectiile unde prezenta la urne a fost 170%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS