6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcuzat de plagiat de un geograf ratat

Acuzat de plagiat de un geograf ratat

Seful catedrei de Geografie din cadrul Facultatii de Istorie, Filosofie si Geografie din Craiova, conf. univ. dr. Vasile Pleniceanu, este acuzat de plagiat de un „tinar absolvent, sectia Geografie, promotia 2003“, care refuza sa-si decline identitatea. Decanatul facultatii considera ca au inceput sa apara manifestari, deoarece peste o luna vor avea loc alegerile in functii de conducere, pentru un mandat de patru ani. Profesorii universitari sint convinsi ca „tinarul absolvent“ este un geograf ratat. Aurora Posea si-a dat acceptul si este nominalizata in bibliografia selectiva.

Seful catedrei de Geografie din cadrul Facultatii de Istorie, Filosofie si Geografie din Craiova, conf. univ. dr. Vasile Pleniceanu, este acuzat de plagiat de un „tinar absolvent, sectia Geografie, promotia 2003“, care refuza sa-si decline identitatea. Cauza: „As avea foarte mult de suferit din punct de vedere profesional“. Dupa ce apreciaza ca Pleniceanu „are un comportament care nu cadreaza cu spiritul academic“, anonimul face dezvaluiri de-a dreptul socante: „Cel mai grav lucru este ca a scos cartea «Mari si Oceane», pe care ne-a obligat sa o cumparam, aceasta avind peste 170 de pagini plagiate cuvint cu cuvint, din cele 355 de pagini, cite are cartea. Prin aranjamente in care este maestru si-a pastrat scaunul de sef de catedra, cu toate ca, in asemenea conditii, ar fi trebuit sanctionat drastic“. Pentru documentare, „absolventul“ a trimis redactiei noastre citeva zeci de „pagini plagiate“ in copii xerox, cele mai citate carti dupa care s-a copiat apartinind autorilor: Aurora Posea si D. A. Ross. Sesizari identice au ajuns la rectoratul Universitatii din Craiova si la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Capcana reclamantului: „nu exista absolventi promotia 2003, sectia Geografie“

Cartea impricinata nu se numeste „Mari si Oceane“, ci „Geografia Marilor si Oceanelor“. In urma verificarii celor sesizate, conducerea Facultatii de Istorie, Filosofie si Geografie a intocmit un referat pe care l-a inaintat rectoratului. Decanul Vladimir Osiac a spus: „Am procedat asa pentru a nu cadea in capcana reclamantului, de fapt a reclamagiului, care, ca absolvent al sectiei de Geografie, promotia 2003, nu exista. Structurata pe 12 capitole si 42 de subcapitole, lucrarea pune in valoare – cit poate cuprinde un curs universitar – cunostintele principale despre mari si oceane, preluind in subsidiar si aportul celorlalte stiinte despre domeniul marin si oceanic. Revenind la elementele de acuza ale reclamantului, din considerente intelectuale am apelat si la explicatiile autorului, pentru edificare“.

Pleniceanu nu fuge de responsabilitate

Vasile Pleniceanu spune ca o serie de denumiri, definitii si explicatii din text, preluate dupa alti autori, sint valabile inca din anii sai de studentie: „Am considerat ca nu este necesara si nici benefica o alta interpretare, deoarece se risca schimbarea sensului formularilor si chiar denaturarea intelesului acestora de catre studenti, in conditiile in care ei ar fi apelat la o anumita bibliografie de specialitate“. Acesta recunoaste ca se impunea ca anumite texte sa aiba trimitere la autorul initial, insa in incheierea lucrarii, in bibliografia selectiva, se regasesc absolut toate tilurile cartilor de specialitate consultate, precum si autorii lor, tocmai pentru a nu fugi de responsabilitate.

„Este o aberatie sa fiu acuzat de plagiat“

Cit priveste reproducerea „cuvint cu cuvint“ a unor texte din cartile Aurorei Posea, Pleniceanu sustine ca fara acceptul acesteia nu ar fi inserat nimic in carte: „Este o aberatie sa fiu acuzat de plagiat, din moment ce am primit acceptul doamnei Posea, care m-a conditionat sa preiau textul intocmai, fara modificari, iar numele dumneaei sa fie inclus in bibliografia selectiva. De asemenea, am sunat in Statele Unite pentru a-l contacta pe ilustrul cercetator stiintific, David Ross, insa am primit o veste trista: «Ne pare rau! Domnul Ross a murit, dar nu si opera lui». Ar fi o ineptie din partea mea sa ma supar daca un om de stiinta ar cita intr-o carte ceva din cele 12 lucrari stiintifice publicate in strainatate si mi-ar trece numele in bibliografie.“

Aurora Posea isi confirma acceptul dat

Aurora Posea ne-a confirmat telefonic cele spuse de conferentiarul Pleniceanu, la secretariatul Facultatii de Istorie, Filosofie si Geografie, si in prezenta decanului Vladimir Osiac: „Eu, Aurora Posea, i-am dat acceptul distinsului profesor Pleniceanu sa preia textele mele solicitate de dinsul, cu conditia sine qua non de a le include intocmai in «Geografia Marilor si Oceanelor», fara nici macar o modificare, iar numele meu sa apara in bibliografie“!

Atacurile unui geograf ratat

Decanul Osiac dezvaluie ca „au inceput mai multe atacuri la adresa persoanelor care ocupa anumite functii ca: sef de catedra, prodecan, decan etc., deoarece peste aproximativ o luna au loc alegerile in functii de conducere, in cadrul Universitatii din Craiova, pentru un mandat de patru ani“. Prof. univ. dr. Constantin Enache sustine ca „tinarul absolvent este, de fapt, un batrin absolvent, care a depasit cu mult virsta pentru a mai fi propus pentru obtinerea gradului de profesor si care poarta ranchiuna celorlalti.“ „Acuzatul“ are o parere aproape identica: „Reclamantul anonim nu este un tinar absolvent. Inclin sa cred ca reclamatia apartine unui geograf ratat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS