10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul cu doua tomografe... pe butuci

Spitalul cu doua tomografe… pe butuci

Bolnavii internati in Spitalul de Urgenta Craiova sint trimisi pentru tomografii la Spitalul Militar, din cauza ca nici unul din cele doua computere – tomograf ale institutiei sanitare nu functioneaza.

In primavara acestui an, la Spitalul de Urgenta din Craiova a fost pus in functiune un aparat de rezonanta magnetica nucleara deosebit de performant, achizitionat prin Banca Mondiala. Cu aceasta ocazie, prof. dr. Andrei Bondari, seful Serviciului Computer Tomograf, anunta ca se fac ultimele pregatiri pentru un alt mare eveniment: inaugurarea unui tomograf computerizat de ultima generatie, care fusese deja repartizat spitalului inca de anul trecut.

Evenimentul care urma sa se desfasoare, dupa spusele prof. Bondari, la sfirsitul lunii aprilie, nu a mai avut loc, din cauza ca investitia nu avea avizul Comisiei Nationale de Control al Activitatii Nucleare.

Pericol de iradiere

„S-au alocat 300 de milioane de lei pentru instalarea tomografului. Aparatul a fost amplasat, insa nu putea fi pus in functiune pentru ca exista pericol de iradiere, usile de acces in incapere nefiind asigurate cu folii de plumb. Am luat legatura cu singura firma de profil care ne putea ajuta la procurarea unor usi plumbuite, insa nu s-a rezolvat nimic, fiind nevoiti sa ne descurcam singuri si sa confectionam aceste usi cu propriii specialisti“, a declarat dr. Florin Petrescu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova.

Conducerea spitalului a precizat ca in prezent se lucreaza de zor la montarea usilor plumbuite, astfel incit tomograful sa poata fi pus in functiune in cel mai scurt timp.

In timp ce specialistii spitalului se chinuiesc sa rezolve problema amplasarii noii aparaturi computerizate, vechiul tomograf da iarasi batai de cap medicilor. In urma cu citeva zile, aparatul a incetat sa mai functioneze, pentru repararea lui fiind nevoie de aproximativ 50.000 de euro. Desi nu are de unde procura acesti bani, conducerea spitalului a anuntat firma care asigura service-ul, urmind ca banii sa fie trecuti deocamdata in contul datoriilor unitatii sanitare. Pina una-alta, bolnavii care au nevoie de tomografii sint trimisi la Spitalul Militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS