17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii din invatamint dau ultimatum guvernului

Sindicalistii din invatamint dau ultimatum guvernului

Colegiul liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), intrunit zilele acestea la Bucuresti, in scopul finalizarii contractului colectiv de munca, nu este de acord cu propunerile conducerii MECT privind modificarea si completarea unor prevederi ale Legii invatamintului si ale Statutului personalului didactic. Suma alocata bugetului din invatamint este apreciata ca fiind ridicola. Bugetul invatamintului doljean s-a micsorat cu 66 de miliarde de lei, iar sindicalistii ameninta cu greva generala. Consecintele vor fi dintre cele mai nefaste, iar vinovatii vor plati scump.

Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Constantin Rada, spune ca in urma unei analize riguroase a acestor propuneri, Colegiul liderilor FSLI s-a pronuntat impotriva oricarui proiect al ministerului de resort care afecteaza grav invatamintul preuniversitar romanesc:

„S-a hotarit ca norma didactica sa ramina aceeasi, in conformitate cu Statutul personalului didactic. Gestionarea si intretinerea bazei materiale a unitatilor scolare se vor face de comunitatea locala, iar posturile de directori si directori adjuncti vor fi ocupate prin concurs, potrivit acelorasi proceduri, cu implicarea directa si exclusiva a inspectoratelor scolare judetene si a conducerii MECT. De asemenea, numarul elevilor in clasa va fi, conform legii in vigoare, de cel mult 30“.

Buget ridicol pentru invatamint

Guvernul a propus ca pentru bugetul invatamintului pe anul 2004 sa fie alocata suma de 4.817, 5 miliarde de lei. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, apreciaza suma ca fiind ridicola, intrucit bugetul pentru invatamint din 2003 a fost de numai 4.650 de miliarde de lei: „Plusul de 167,5 miliarde de lei nu acopera procentul de crestere a inflatiei din 2003. Guvernul propune doua indexari pentru anul urmator. Prima indexare, de 6%, va incepe cu 1 ianuarie 2004, iar cea de-a doua, tot de sase procente, va incepe de la 1 octombrie 2004, in conditiile unei inflatii prognozate la 9% pe perioada decembrie 2003 – decembrie 2004“.

Discrepante privind salarizarea in sistemul bugetar

Rada dezvaluie discrepantele salarizarea in sistemul bugetar: „Salariul minim pe economie, propus de guvern, este de 2.800.000 de lei. Raportat la cursul valutar in euro, acest salariu este mai mic decit cel actual. Pentru anul 2004 se estimeaza 4.827.000 de salariati in economie, 4.600.000 de pensionari de stat si 1.480.000 de pensionari in agricultura. In aceste conditii, un calcul banal arata ca unui singur salariat ii corespund 1,26 pensionari. Concomitent cu aceasta stare de fapt, executivul a propus 65.000 de bilete de odihna si 380.000 de bilete de tratament pentru cei 10.905.000 de bugetari, ceea ce este absurd“.

Bugetul invatamintului doljean s-a micsorat cu 66 de miliarde de lei

Constantin Rada face dezvaluiri legate de bugetul alocat invatamintului in judetul Dolj: „Doar 1.117 miliarde de lei au fost alocate in Dolj, pentru anul 2004. Cu 66 de miliarde de lei mai putin decit bugetul din 2003. Potrivit unor surse guvernamentale, bugetul pentru invatamintul din 2004 reprezinta 4,2% din PIB, in care se includ produse lactate, produse de panificatie, microbuze, rechizite scolare etc. In acelasi buget sint incluse si creditele externe pentru reconditionarea localurilor scolare. Or, aceste credite nu pot fi dirijate de ministrul Athanasiu si de presedintii consiliilor judetene, ci ele trebuie repartizate inspectoratelor scolare judetene, deoarece cunosc mai bine decit oricine aceasta realitate“.

Se string semnaturi pentru declansarea grevei generale

Fata de indolenta guvernului in ceea ce priveste soarta omului de la catedra, Colegiul Liderilor FSLI si-a rezervat dreptul, conform legii, de a declansa actiuni de lupta sindicala (pichetari, marsuri, mitinguri). Acestea vor culmina cu intrarea in greva generala, tinind cont de incalcarea contractului colectiv de munca, sustine Rada. Acesta face un ultim apel catre toti factorii de decizie – prefecturi, consilii judetene, parlamentari – pentru a interveni oficial si in regim de urgenta, in scopul dezamorsarii conflictului din invatamintul preuniversitar:

„In cel mai scurt timp incepem stringerea de semnaturi pentru declansarea grevei generale. Consecintele vor fi dintre cele mai nefaste si pe termen lung. Nu acceptam pentru nimic in lume politizarea invatamintului, iar cei ce se va descoperi ca sint vinovati de acest lucru vor plati scump asa-zisele erori. Nici un cadru didactic, sindicalist sau nu, educator sau profesor nu mai accepta minciuna, batjocura si nici macar o solutie de compromis“.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint are aproape 150.000 de membri cotizanti, in afara de alte zeci de mii de simpatizanti. Conducerea acesteia si-a manifestat disponibilitatea de dialog cu guvernul, insa cu conditia ca propunerile Colegiului Liderilor FSLI sa fie intelese si acceptate. Numai asa se poate evita un conflict de munca de mari proportii, a conchis Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS