6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImproprietarirea in Dolj, misiune imposibila

Improprietarirea in Dolj, misiune imposibila

Judetul Dolj are cel mai mare numar de titluri de proprietate de eliberat in baza legilor fondului funciar (circa 217.000, pentru aproape 564.000 de hectare), iar specialistii nu reusesc sa faca fata ritmului de lucru pentru indeplinirea procentajului promis guvernului de administratia locala. 97% pare o cota aproape imposibil de atins pina la sfirsitul lui decembrie, chiar daca, spun acestia, „se munceste pe rupte“.

„Pina la sfirsitul anului, mai trebuie eliberate circa 7.000 de titluri de proprietate pentru a atinge cota de 70% trasata de guvern. Pina acum, procentajul atins este de 93,8, cu toate eforturile care s-au facut“, a precizat Marian Popescu, directorul Oficiului Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie (OJCGC) Dolj.

Primarii lenesi, dati afara din comisiile locale

Din cauza intirzierilor, citiva dintre primarii doljeni (este vorba de cei din comunele Argetoaia, Farcas si Goesti) au fost demisi din functiile de presedinti ai comisiilor locale de aplicare a legilor fondului funciar de catre comisia judeteana de specialitate. Administratia asteapta acum aprobarea pentru demiterile facute de la Ministerul Administratiei si Internelor, urmind ca in cel mai scurt timp sa gaseasca inlocuitori.

Marian Popescu a mai precizat ca exista si localitati in care titlurile de proprietate au fost eliberate in totalitate (Calarasi, Ostroveni, Macesu de Sus si Unirea fiind citeva dintre ele). In ciuda acestui fapt, multe dintre comisiile locale au intirzieri, in parte explicate prin faptul ca terenurile ramase sint refuzate constant de cetateni pe motiv ca nu sint productive.

Specialistii de la Cadastru au fost trimisi in teren sa ajute la masuratori si la punerile in posesie, insa pare o misiune imposibila atingerea unui ritm mediu de 1% pe luna (adica 2.200 de titluri) in timpul care a mai ramas, avind in vedere ca iarna bate la usa, iar in ultima luna s-a inaintat cu 0,8 procente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS