9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii bolnavi de SIDA trebuie sa renunte la scoala sau sa-si ascunda boala

Elevii bolnavi de SIDA trebuie sa renunte la scoala sau sa-si ascunda boala

Dintre cei patru copii depistati cu SIDA, doi au fost nevoiti sa se retraga de la scoala dupa ce s-a aflat despre boala lor

Patru cazuri de elevi bolnavi de SIDA au fost depistate in scolile gorjene, in anul scolar precedent. Identitatea copiilor este protejata de medicii care ii au in evidenta si care nu doresc sa spuna nici numele localitatilor in care traiesc acestia.

„Nu pot sa spun mai mult de atit pentru ca, in urma cu citiva ani, am asistat la adevarate tragedii din aceasta cauza. In primii ani de la revolutie, cind au fost descoperite primele cazuri de elevi bolnavi de SIDA, unei fetite din Bumbesti Jiu voiau sa-i construiasca o scara exterioara pe unde sa intre in scoala. Un alt copil din Ticleni era tinut in ultima banca si am fost nevoita sa ma duc sa-l tin eu in brate ca sa le demonstrez copiilor ca nu se imbolnavesc daca trec pe linga el“, a povestit medicul Mariana Sfichi, sefa Compartimentului epidemilogic al Directiei de Sanate Publica Gorj.

„A lipsit mai mult de la scoala si colegii si-au dat seama ca are SIDA“

Copiii care au SIDA sint nevoiti sa-si ascunda boala, pentru ca altfel risca sa fie dati afara din scoli. In evidenta Sectiei de boli infectioase a Spitalului Tirgu Jiu sint inregistrati 12 bolnavi de SIDA, printre care si patru copii de virsta scolara. Medicul care se ocupa de acesti copii spune insa ca doi dintre ei au fost nevoiti sa renunte la scoala.

„Intr-unul dintre cazuri, colegii si profesorii au intuit despre ce boala e vorba. Copilul a lipsit mai mult de la scoala si colegii si-au dat seama ca are SIDA. El a fost nevoit sa renunte insa la cursuri, in cele din urma. Cei doi copii care mai frecventeaza scoala nu le-au spus colegilor de ce boala sufera. Parintii nu doresc sa le spuna nici profesorilor pentru ca se tem sa nu le fie dati afara copiii“, a spus medicul Vasilica Ionescu, sefa Sectiei de boli infectioase.

Toti copiii din Gorj depistati cu HIV au contractat boala in urma internarii in spitale, prin ustensile contaminate. Tratamentul pentru un copil bolnav de SIDA costa lunar intre 11 si 29 de milioane de lei, medicamentele fiind asigurate de spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS