15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Daca eu lucrez intr-o institutie de doi lei nu inseamna ca eu sint un om de trei lei!“

„Daca eu lucrez intr-o institutie de doi lei nu inseamna ca eu sint un om de trei lei!“

Afirmatii-soc ale comisarului – sef Damian Tanasescu: „Garda Financiara merge pe sirma. Garda circula cu masini pe care le repara lunar. Nu conteaza cine e seful meu. Conteaza daca e in stare sa ma ajute sa-mi rezolv problemele!“.

Surpriza de proportii in rindul unor ziaristi prezenti la conferinta de presa sustinuta ieri de conducerea Directiei Finantelor Publice Olt. Surprinsi in ofsaid au fost si insisi reprezentantii directiei, care au asistat inmarmuriti, altii aparent calmi, la cele mai puternice acuze aduse sistemului de catre unul din angajatii din interior. Cel care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume in tara clasata pe primul locul in Europa in „topul coruptiei“ a fost comisarul-sef al Garzii Financiare Olt, Damian Tanasescu.

Linistea dinaintea furtunii

Nimic nu anunta „furtuna“ ce avea sa rabufneasca. In conferinta de presa urma sa se prezinte date statistice specifice activitatii financiar-fiscale.Tanasescu a luat cuvintul imediat dupa ce seful Fiscului oltean, Marin Gubandru, declarase ca are incredere in sistemul fiscal din tara, care isi va arata roadele in curind si, mai ales, are incredere ca relatia dintre Fisc, Garda Financiara si celelalte organisme de control din tara se va imbunatati dupa trecerea lor sub o singura autoritate (recte Autoritatea Nationala de Control, condusa de ministrul delegat Ionel Blanculescu – n.r.). Cu stapinire de sine, comisarul-sef Tanasescu a spus ca optimismul sau in problema ridicata de Gubandru este rezervat, pentru ca adevaratele probleme ale Garzii Financiare (GF) sint cu totul altele decit cea a persoanei care ii conduce.

„Pentru mine nu conteaza cine mi-e seful, conteaza doar daca el este in stare sa ma ajute sa-mi rezolv problemele cu care ma confrunt de ani de zile eu si cei 21 de comisari din judet!“, a spus Tanasescu. Apoi, pe acelasi ton, a continuat: „Eu am mai spus, si nu o data: GF se confrunta cu cinci mari probleme care, daca nu vor fi rezolvate, nu stim cum vom putea sa ne desfasuram activitatea pe viitor in actualele conditii economice din tara“.

Motivele „rabufnirii“ comisarului-sef…

Primul aspect mentionat si reprosat de comisarul-sef oltean este ca a fost „uitata“ de guvernanti elaborarea unei legi actuale a Garzii Financiare, care sa lamureasca clar si precis atributiile institutiei. Al doilea lucru amintit a fost lipsa unui statut al comisarilor financiari-fiscali, in care sa fie scrise obligatiile si drepturile comisarilor.

„Avem o baza materiala extrem de proasta, noi circulind prin judet cu masini vechi de 11-13 ani, pe care le reparam lunar!… Ca sa nu mai vorbesc despre baza logistica pe care o avem la dispozitie. Este stiut faptul ca GF a functionat mai mult in baza unei logistici proprii, suficienta in unele cazuri, insuficienta in altele!… Asa nu se mai poate! Sa nu ma intelegeti gresit: din punctul meu de vedere mi-e indiferent cine e conducatorul, iar intre DGFP si GF Olt nu au existat motive de neintelegere, dar trebuie luate masuri!“.

Nu in ultimul rind, Tanasescu a amintit de cadrul legislativ ambiguu care, dupa opinia sa, „sigur nu se va imbunatati in viitorul apropiat“. Acesta a dat drept exemplu chiar Legea combaterii evaziunii fiscale, promulgata in 1994, acum perimata. In finalul virulentului discurs, Tanasescu a mai spus ca, in ultimii ani, GF a mers ca „pe sirma“ din cauza instabilitatii cadrului legislativ si a neajunsurilor intimpinate.

Luati prin surprindere, directorul general Gubandru si directorul executiv adjunct al DGFP, Victor Mitran, au lasat ochii in jos, neputinciosi. Buba fusese sparta. De fapt, pozitia comisarului era de mult cunoscuta in relatiile dintre cei trei, dar cei doi directori sperasera ca Tanasescu nu va aborda intr-o conferinta de presa problemele cu care se confrunta acest organism de control. Dupa tirada de ieri impotriva intregului sistem, comisarul-sef al GF Olt a spus ca nu ii este frica ca va fi demis.

„Daca nu e nevoie de mine, nu e nici o problema. Stiu ca nu sint pe veci in acest post. Oricum, eu nu le-am avut niciodata pe astea cu functiile. Daca eu lucrez intr-o institutie de doi lei nu inseamna ca eu sint un om de trei lei! Daca miine vreau sa plec, plec! Dar, ca functionar public, ca angajat al MFP, imi doresc sa lucrez intr-un sistem corect fata de mine, care sa ma faca sa fiu, la rindul meu, corect fata de el“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS