5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpinii divergente la nivelul conducerii Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj

Opinii divergente la nivelul conducerii Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj

Presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamint „Spiru Haret“, Dumitru Chilom – presedinte al SIP Dolj, apreciaza actiunile de protest initiate de confederatiile sindicale CSDR, BNS si CARTEL ALFA, care au pichetat Prefectura Dolj joi, 2 octombrie. Acesta pune pret pe alianta PNL – PD si doreste realizarea unitatii sindicale in invatamintul preuniversitar prin fuziune. Prim-vicepresedintele Ion Cepoi nu impartaseste ideea de unitate. Au aparut divergente intre liderii sindicali de la SIP Dolj.

Presedintele SIP Dolj, Dumitru Chilom, regreta ca CNSLR FRATIA, din care face parte si FSII „Spiru Haret“, nu s-a aliniat actiunilor celorlalte confederatii: „Constat o aliniere tot mai accentuata a unor grupari sindicale la remorca politicii guvernului si a PSD, ceea ce reprezinta un pericol pentru societatea romaneasca. De aceea, apreciez actiunile de protest initiate de CSDR, BNS si CARTEL ALFA, intrucit in toate domeniile de activitate oamenii sint nemultumiti. CNSLR FRATIA ar trebui sa adopte aceeasi atitudine, deoarece necazurile, nemultumirile, practic, revendicarile noastre sint identice cu cele de la celelalte trei confederatii sindicale. Mai mult, noi nu ne-am insusit protocolul semnat de CNSLR FRATIA cu guvernul. Pe de alta parte, personal, apreciez alianta PNL-PD, care are ca prim obiectiv grija fata de cetateni“.

Prim-vicepresedintele SIP Dolj, Ion Cepoi, are opinii diferite: „Noi nu am putut sa participam la actiunea de protest din 2 octombrie din cauza pregatirilor pentru «Ziua Internationala a Educatiei» din 5 octombrie“.

Dumitru Chilom vrea unitate sindicala, iar Cepoi este impotriva

Presedintele Federatiei „Spiru Haret“, Dumitru Chilom, pledeaza pentru fuziune in scopul realizarii unitatii sindicale in invatamintul preuniversitar de stat: „Daca nu exista unitate sindicala, nu numai ca nu vom cistiga nimic, insa vom pierde si ceea ce am cistigat. Ar trebui sa facem o conferinta de presa comuna, in care sa avem aceleasi idei. Ar fi ideal pentru intreg personalul din invatamint sa se realizeze unitatea sindicala“. Cepoi nu vrea sa para un fel de „Gica contra“, dar in realitate nu este de acord cu ideile sefului sau: „Federatia «Spiru Haret» a ramas o federatie a razvratitilor, a rebelilor. Pot sa jur oricind ca nu am tradat niciodata interesele sindicalistilor. Personal, agreez ideea de unitate sindicala, dar cred ca in Dolj va fi imposibil de realizat.“ Acesta a recunoscut ca in Romania nu a existat nici un lider de sindicat care sa fi recunoscut ca si-ar fi tradat vreodata sindicalistii. Asadar, juramintul devine retoric. Interesant este faptul ca inclusiv vicepresedintele SIP, Constantin Lungulescu, subscrie la opinia lui Cepoi.

In rindul liderilor sindicali de la SIP Dolj au aparut controverse

In rindul liderilor de sindicat din cadrul SIP Dolj, parerile despre unitate sint impartite. O parte dintre lideri sint de acord cu fuziunea, cu unitatea sindicala din invatamint, iar cealalta parte nu impartaseste deloc aceasta idee.

Chiar presedintele SIP Dolj a recunoscut ca exista pareri divergente intre liderii sindicali fata de realizarea unui singur sindicat in invatamintul preuniversitar. Multi dintre cei care se impotrivesc sint sau au devenit intre timp membri ai PSD si nu mai e nevoie de nici o explicatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS