29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa de la Gioroc izvoraste la Castranova

Apa de la Gioroc izvoraste la Castranova

Pe la 1900 Craiova a inceput sa se modernizeze, hotarind sa aduca apa potabila pentru locuitori pe conducta. Administratia de atunci a depistat sursa de apa la 35 km de Craiova, in Valea Giorocului, in dreptul comunei Castranova.

Renumitii constructori italieni, care mostenisera deprinderea aductiunilor de apa pe conducte ceramice de la romani, s-au prezentat in Valea Giorocului captind izvoarele in niste mici castele de apa, pe care le-au construit in toata valea.

Castelele sub forma de melc, pe fundul carora, la 14 metri adincime, se stringe apa cristalina de Gioroc, au o vechime de peste 100 de ani, iar compozitia caramizilor speciale din care sint construite este de neimitat. Regia Autonoma de Apa Canal Craiova, proprietara aductiunii de apa de la Gioroc, n-a facut, in ultimul timp, decit sa adauge o cladire dotata cu toate utilitatile in care din cind in cind se odihneste nea Ion, unul dintre paznicii cu pistol si gloante.

Dupa aparitia Legilor fondului funciar, cetatenii din Castranova au dorit sa fie improprietariti cu asa-zisele „curele“ de pamint care traversau zona de protectie a castelelor.

Prevazatoare, RAADPFL si-a tras o zona de protectie de-a lungul Vaii Giorocului, pe care a declarat-o de interes public, pazita acum de nea Ion.

„Pina la Facai apa curge natural, nefiind nevoie de pompe pentru impinsul ei. De acolo nu stiu ce se intimpla de curge asa murdara citeodata la chiuvete. Dar eu sint prea mic aici si atit stiu ca apa pe care o pazesc eu este curata ca lacrima!“, a spus paznicul apei de Gioroc, care izvoraste de la Castranova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS