25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile din Drobeta Turnu Severin, in stare de asediu

Farmaciile din Drobeta Turnu Severin, in stare de asediu

• Severinenii s-au inghesuit, de la prima ora a diminetii de ieri, sa ia medicamentele gratuite si compensate • Cele mai multe dintre farmaciile din Drobeta Turnu Severin au atins deja plafonul maxim impus de Casa de Asigurari de Sanatate

Prima zi a fiecarei luni s-a transformat intr-un calvar pentru miile de bolnavi din Drobeta Turnu Severin, care stau din zori ore in sir in fata farmaciilor sa-si ia medicamentele gratuite sau compensate. Spre seara descopera ca farmacia nu le mai poate onora reteta. O noua sansa, luna viitoare.

Cu toate ca reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti au dat asigurari, inca de luna trecuta, ca nu vor mai exista cozi la farmacii, realitatea i-a contrazis inca o data. Cele mai multe dintre farmacii sint acum in imposibilitatea de a onora retetele, deoarece adresabilitatea a fost mare, inca din prima zi, iar plafonul maxim a fost deja atins. Luni dimineata, farmacistele faceau cu greu fata clientilor, care doreau sa primeasca medicamente gratuite si compensate.

„Sintem alaturi de pacientii nostri, pentru ca nu le putem da medicamentele. Nu este normal sa se intimple asa. Ar trebui alocati mai multi bani pentru medicamente. Tensiunea este foarte mare. Uitati-va cum stau oamenii la rind! Cred ca banii ne mai ajung doar pentru o zi. Farmacia noastra are un plafon mare, insa adresabilitatea este si mai mare. Sint bolnavi care vin din tot orasul“, a spus farmacista Nicoleta Tataru.

„Rog asiguratii sa mearga ritmic sa-si procure medicamentele!“

In fata farmaciilor severinene, la fiecare inceput de luna, se gasesc mai putini bolnavi si mai multi oameni sanatosi, care lipsesc de la serviciu si incearca sa obtina medicamentele pentru bolnavul din familie.

„Mama mea este grav bolnava si nu se poate deplasa la farmacie, dar sa mai stea si la o astfel de coada. Are nevoie de supraveghere si ingrijire permanenta. Am lasat-o cu o vecina. Sper sa nu se intimple ceva pina ma intorc acasa“, a spus Mioara Ceausu, de 50 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

„Ne mint in fiecare luna. Spun ca nu vor mai fi cozi, dar vedeti ce se intimpla de fiecare data! Abia ne tinem pe picioare. Pentru noi e foarte greu sa stam atita timp si sa asteptam!“, a spus Silvian Ionascu, de 62 de ani.

Daca severinenii se tem ca vor pierde si in aceasta luna posibilitatea de a beneficia de medicamente gratuite sau compensate, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti da asigurari ca plafoanele farmaciilor nu au fost epuizate.

„Farmaciile au fonduri suficiente, astfel ca rog asiguratii sa mearga ritmic sa-si procure medicamentele de care au nevoie. Cind se vor termina plafoanele, vom vedea ce este de facut. Sintem constienti ca nu putem sa-i multumim pe toti“, a spus medic Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti. Din pacate, promisiunile Casei sint departe de a normaliza situatia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS