6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii de frontiera din Orsova, confruntati cu actiuni de contrabanda

Politistii de frontiera din Orsova, confruntati cu actiuni de contrabanda

• Contrabanda vizeaza transporturile de marfuri care se efectueaza pentru aprovizionarea magazinelor duty-free • Zona de responsabilitate a sectorului Orsova a fost marita dupa desfiintarea sectorului Dubova

Peste 3.300 de turisti care au tranzitat Portul Orsova au fost verificati de politistii de frontiera din acest sector in ultimele trei luni. Organizarea unor retele de migratie ilegala si trafic de fiinte umane, actiuni de contrabanda ce vizeaza transporturile de marfuri care se efectueaza pentru aprovizionarea magazinelor duty-free din punctele de trecere a frontierei Moldova Noua, Naidas si Stamora Moravita, dar si braconajul sint principalele infractiuni cu care se confrunta autoritatile de frontiera orsovene.

In ultimele trei luni, au fost desfasurate 125 de actiuni specifice cu forte proprii si 65 de actiuni in cooperare cu politia. Potrivit sefului Sectorului Politiei de Frontiera Orsova, comisar Teaca Dorin, au fost efectuate revizii pentru 441 nave romanesti, cu 1.086 calatori portuari, si 125 nave straine, cu 2.301 calatori. Au fost instrumentate 16 lucrari penale, cu 32 de persoane implicate pentru tentativa de trecerea frauduloasa a frontierei de stat, furt calificat si braconaj piscicol si au fost depistate patru persoane date in urmarire generala, care intentionau sa paraseasca ilegal tara. Alte 290 persoane au fost sanctionate contraventional, pentru diferite ilegalitati privind regimul frontierei de stat.

Punct portuar de trecere a frontierei

Despre cetatea Orsovei izvoarele istorice vorbesc, intre anii 1172-1196, ca de un important centru strategic si militar, inca de pe vremea romanilor. Anonymus scria ca Bela al III-lea a cucerit Orsova din miinile bulgarilor, pentru ca in 1524 cetatea sa fie distrusa de Balileb Pasa si sa nu mai fie refacuta niciodata.

In 1691, in raportul generalului Veterani se scria ca „orasul este saracacios, dar din punct de vedere strategic nu ne putem lipsi de el: trebuie sa fie al nostru, pentru ca prin el stapinim Dunarea“.

In 1964, o data cu inceperea activitatilor de constructie a Hidrocentralei Portile de Fier I, Orsova a fost stramutata de pe vechiul amplasament. O data cu stramutarea orasului, sint stramutate si localitatile din Clisura: Virciorova, insula Ada-Kaleh, Ogradena, Dubova si Svinita.

„Intre anii 1964-1978 a luat fiinta si a functionat Batalionul Orsova, avind in subordine companiile Gura Vaii, Orsova, Dubova, care mai tirziu s-au transformat in detasamente. In perioada august 2000 – mai 2003, a luat fiinta IJPF Mehedinti, cu opt sectoare subordonate, printre care si SPF Orsova. Din mai 2003, prin desfiintarea sectorului Dubova, sectorul Orsova si-a marit zona de responsabilitate, fiind cuprins intre kilometrul fluvial 950 – Viaductul Bahna si kilometrul fluvial 980 – Viaductul Liubotona, avind in subordine un punct de trecere a frontierei cu specific portuar si un punct de politie transporturi navale“, a spus comisar Teaca Dorin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS