10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotii de curent vor ajunge la puscarie

Hotii de curent vor ajunge la puscarie

• Noua Lege a energiei electrice, intrata de curind in vigoare, prevede sanctiuni drastice pentru cei care fura curent sau distrug instalatiile electrice

Sanctiunile impotriva celor care sustrag energie electrica, folosesc instalatii electrice improvizate sau distrug retelele de electricitate au fost inasprite prin Legea nr. 318/2003. Sustragerea de energie electrica a fost asimilata furtului, fiind pedepsita cu inchisoare de la unu la 12 ani.

Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea contoarelor care folosesc la masurarea consumului de energie electrica sint sanctionate cu inchisoare de la sase luni la patru ani, iar sustragerea ori modificarea fara drept a instalatiilor energetice, precum si executarea sau folosirea unor instalatii clandestine in scopul racordarii directe de la retea ocolind contoarele se pedepsesc cu inchisoare de la unu la cinci ani.

Interzicerea accesului angajatilor ELECTRICA la contorul din casa se sanctioneaza cu amenda

„Prin noua Lege a energiei electrice a fost lamurita si problema accesului angajatilor nostri in casele si apartamentele cetatenilor, fie la contoare, fie pentru verificarea instalatiilor electrice. Cei care nu inteleg ca au obligatia sa le dea voie salariatilor nostri sa le intre in casa sint pasibili de sanctiuni contraventionale“, a mentionat ing. Bogdan Cirstea, seful Serviciului exploatare din cadrul Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Craiova.

Conform legii, angajatii ELECTRICA au dreptul sa intre in orice cladire sau incapere in care exista instalatii electrice, pentru verificarea instalatiilor, efectuarea de masuratori, proprietarii fiind obligati sa le puna acestora la dispozitie toate documentele privind furnizarea de energie electrica. La nevoie, accesul se face si cu forta, cu sprijinul organelor de politie.

Refuzul de a permite accesul la contoare sau la instalatiile electrice pentru remedierea eventualelor defectiuni ori efectuarea unor lucrari neautorizate in zona instalatiilor electrice se sanctioneaza cu amenda intre 1.000.000 – 2.000.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 100.000.000 – 200.000.000 de lei pentru persoanele juridice.

Amenda poate ajunge pina la 5.000.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv 500.000.000 pentru persoanele juridice, in cazul, spre exemplu, al exploatarii unor instalatii electrice improprii, care pot dauna altor consumatori.

Interesant este faptul ca si salariatii ELECTRICA pot fi sanctionati cu amenda, in cazul in care intirzie nejustificat racordarea noilor consumatori sau realimentarea acestora dupa intrerupere ori propun alte solutii de racordare decit cele optime si cu costuri minime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS