21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerban Mihailescu a plecat prafuit din Craiova

Serban Mihailescu a plecat prafuit din Craiova

Intr-un periplu de citeva ore la Craiova, ministrul Serban Mihailescu, secretarul general al guvernului, a mers la teatru, a inghitit praf pe ulitele Almajului si, la final, s-a inarmat cu informatii pentru vizita de saptamina aceasta la Seul. Ministrul vrea sa convinga concernul GENERAL MOTORS sa preia DAEWOO Craiova.

La teatru… ca la teatru

Prima oprire a fost la Teatrul National, unde toata lumea a vorbit in acelasi timp. Pe de o parte, actorul Emil Boroghina tinea sa multumeasca pentru acordarea de fonduri Festivalului Shakespeare, cerind, in plus, bani de avion pentru aducerea unei trupe din Moscova, pe de alta parte, directorul Mircea Cornisteanu isi asuma si el niste merite in acest festival, iar primarul Vasile Bulucea spunea ca s-ar putea trezi cu institutia in administrare si in cazul asta n-ar avea bani sa o finanteze. Prefectul Ion Calin ii tot soptea ceva la ureche ministrului. Mihailescu si-a dat cu parerea ca guvernul ar putea da, acolo, niste bani pentru modernizarea cladirii. In schimb, s-a trezit cu conducerea cerind mai degraba bani de salarii. La sfirsit, a fost invitat sa semneze in cartea de onoare, sub Ion Iliescu si Adrian Nastase. „Dar autoritatile locale unde semneaza?“, a vrut sa stie ministrul. „In alta carte“, a raspuns, la fel de nevinovat, primarul Bulucea.

Pierdut in norii de praf din Almaj

Vizita a continuat cu un drum la Almaj, o comuna situata la 16 km de Craiova, unde autoritatile locale au cistigat un proiect de finantare prin Agentia Sapard pentru reabilitarea infrastructurii.

Dupa traseul urmat pe DN 6, care tocmai se reabiliteaza pentru a fi facut autostrada, coloana oficiala a virat la dreapta, pe un drum de tara, fiind inghitita de gropi si nori grosi de praf. In sat, taranii iesisera pe la porti sa-l vada pe ministru. In primarie, o doamna imbracata elegant, coordonatoarea proiectului, a explicat la harta ce inseamna investitia pe infrastructura: cinci kilometri de drum, intre satele Almaj, Bogea si Mosneni, in valoare totala de peste un milion de euro. Putin dezamagit ca fusese invitat sa inaugureze un… proiect, Serban Mihailescu a declarat ironic ca se bucura sa inaugureze o lucrare care nu are desemnat constructorul. In fapt, licitatia pentru executie urmeaza sa aiba loc peste citeva zile. Pentru plata primei rate, consiliul local s-a imprumutat in banca de vreo 9,7 miliarde. Din primarie, secretarul general al guvernului a taiat-o direct la scoala, pe un maidan plin de buruieni si palamida. Veche de circa 100 de ani, scoala are nevoie de reparatii, insa ministrul nu stie inca daca se vor gasi fonduri la guvern. Prevazator sa nu scape alta remarca acida catre urechile presei, prefectul a laudat curatenia facuta in scoala, privind intrebator spre ministru. Dupa o scurta escala in lacasul de cult, coloana a pornit spre Craiova prin aceiasi norisori, inca neasezati. In oras, a fost vizitat si Centrul de primire minori de linga Parcul „Romanescu“, construit cu fonduri de la Banca Mondiala (365.000 de dolari).

DAEWOO – „Personalul este supradimensionat“

La DAEWOO, ultimul obiectiv din program, ministrul a discutat cu patronatul si sindicatele pret de doua ceasuri, in vederea vizitei pe care o va face la Seul in cursul acestei saptamini. Intentia declarata a guvernului este de a trata cu concernul GENERAL MOTORS preluarea fabricii de la Craiova, in conditiile in care aceasta a ramas pe dinafara atunci cind fabrica-mama din Coreea a fost cumparata de firma amintita. „Am strins informatii de aici. Trebuie sa le dovedim ca sintem un partener serios atit la asamblare, cit si la livrare de autoturisme. Nu va ascund ca se poate vorbi de o supradimensionare a personalului in raport cu volumul comenzilor, asa incit cautam solutii. Interesul nostru este sa asiguram functionarea fabricii si dupa 2005, cind expira contractul cu coreenii, cu toate ca pina atunci nu exista motive de ingrijorare“, a declarat Serban Mihailescu.

In cartile guvernului s-ar mai afla un posibil investitor, a completat acesta, insa discutiile purtate pina acum nu au devenit oficiale, dificultatile fiind legate de faptul ca firma in cauza ar trebui sa investeasca la DAEWOO citeva sute de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS