5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNeglijenta functionarilor publici a lasat cinci suflete pe drumuri

Neglijenta functionarilor publici a lasat cinci suflete pe drumuri

Destinul a cinci persoane este in miinile functionarilor neatenti ai Primariei Craiova. Fara sa se tina cont de toate actele existente la dosarul pentru locuinta, un caz social considerat „urgenta“ a coborit de pe locul trei pe locul noua, apoi a cazut pe pozitia 203. Pina cind functionarii isi vor asuma responsabilitatea greselii lor si vor gasi o camera in plus, o femeie cu patru copii se va adaposti pe unde apuca.

Nicolita Ghita, de 42 de ani, din Craiova, mama a patru copii, si-a depus la primarie, pe 13 ianuarie 2000, o cerere pentru locuinta sociala. Conform legilor in vigoare, era printre cazurile sociale deosebite, care se inscria in categoria „urgente“. Femeia are un handicap de gradul unu, nu a posedat niciodata locuinta proprietate personala, sta pe unde apuca si traieste din ajutorul social dat de stat si din alocatia copiilor. De sot a divortat in urma cu citeva luni deoarece acesta este dupa gratii pentru urmatorii 18 ani intrucit si-a omorit parintii in bataie.

Initial, in urma punctajului acumulat, ocupa pozitia a treia, apoi au aparut cazuri „si mai urgente“ si a cazut pe locul noua. „Ma multumeam si cu pozitia respectiva pentru ca aveam totusi speranta ca voi primi o casa“, a declarat femeia.

Numai ca, atunci cind Primaria Craiova a afisat listele cu prioritatile la locuinte sociale votate de catre consiliul local, Nicolita Ghita a avut surpriza sa constate ca era pe pozitia 203.

„Mi s-a spus ca ocup pozitia respectiva deoarece am doar un copil acasa, restul ii am dati in plasament. Ceea ce nu-i adevarat“, sustine cu tarie femeia.

Dupa o cearta cu sotul ei, care a avut loc pe 8 ianuarie 2000, femeia si-a dus copiii in Centrul de Primire Minori, iar citeva zile mai tirziu, pe 25 ianuarie, i-a luat, asa cum reiese din Hotaririle nr. 70, 71, 72 si 73 ale Consiliului Judetean Dolj. „Actele care mi-au fost eliberate de consiliu si copia dupa pronuntarea divortului, unde scria ca toti copiii imi sint incredintati, le-am depus la dosarul pentru locuinta. Acum mi se spune ca din actele de la dosar reiese ca am doar un copil in ingrijire. Restul actelor nu se mai gasesc. Doamna Nanau m-a dat pur si simplu afara si nici nu a vrut sa stea de vorba cu mine“, povesteste disperata Nicolita Ghita.

Primaria se jura ca are miinile curate

Asa cum era de asteptat, reprezentantii primariei nu recunosc nici picati cu ceara ca este posibil sa fi ratacit hirtiile Nicolitei Ghita, prin care cei patru copii i-au fost incredintati de catre stat.

„Este exclus asa ceva! Cum sa pierdem actele?“, a sarit sa isi apare scaunul Silvia Nanau, sefa de la Fondul Locativ din cadrul Primariei Craiova. Ca sa iasa basma curata, Silvia Nanau a dat vina pe femeie, care „necunoscind legile, a neglijat sa isi depuna actele la dosar si acum da vina pe noi“. Curios este cum de cei care s-au ocupat de anchetele sociale la domiciliul solicitantului de locuinta inainte de validarea listelor de prioritati nu au vazut ca in casa sint cinci persoane si nu doua, asa cum sustin reprezentantii primariei ca ar sta scris in dosarul depus de Nicolita Ghita.

Sau poate ca stabilirea prioritatilor s-a facut din birou, in functie de anumite interese, si nu dupa o ancheta prealabila, asa cum prevede legea.

Cu chiu, cu vai, la insistenta unor functionari care au asistat la „iesirea nervoasa“ a Silviei Nanau atunci cind dorea cu orice pret sa scape de femeia nemultumita, Nicolitei Ghita i-a fost acceptat sa depuna o contestatie la care Primaria Craiova se obliga sa-i raspunda in termen de 30 de zile. Dupa cum stau lucrurile in Primaria Craiova, unde „imparteala se face in functie de simpatii“, este greu de crezut ca femeia va avea cistig de cauza, chiar daca situatia ei este de-a dreptul disperata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS