10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul devine prim-ministru in tara lui

Prefectul devine prim-ministru in tara lui

Reprezentantul in teritoriu al guvernului are dreptul sa schimbe cind vrea organigrama prefecturii

Proiectul de hotarire de guvern privind modul de organizare si functionare a prefecturilor a suferit citeva modificari fata de textul initial, ne-a informat Ionel Ciobotea, secretarul general al Prefecturii Dolj. Cea mai importanta dintre ele il priveste chiar pe prefect, care, daca hotarirea va fi adoptata in forma actuala, va avea puteri sporite asupra aparatului propriu al institutiei.

Prefectul va putea, intre altele, sa dispuna de modul de organizare a functionarilor. Concret, poate sa infiinteze sau sa desfiinteze directii si servicii, dupa cum considera ca este necesar. „Daca prefectul, care este reprezentantul guvernului in teritoriu, considera ca un anumit serviciu sau o anumita directie nu-si mai gaseste rostul, o poate desfiinta.

De asemenea, poate infiinta servicii noi, in functie de prioritatile pe care considera ca le are judetul. Se spune ca prefectura este un miniguvern pentru teritoriu. Daca vreti, prefectul este ministru sau chiar prim-ministru“, a declarat Ionel Ciobotea.

Subterfugii legale pentru mai multe salarii mari

Dupa numarul de posturi de conducere pe care trebuie sa il aiba prefectura, potrivit reformei in administratia publica, si tinind cont de numarul minim de functionari prevazuti de proiectul de organigrama pentru directii, servicii si birouri, Prefectura Dolj ar putea crea cel mult doua directii si un serviciu cu cei 36 de salariati pe care ii are. Ceea ce inseamna ca unii directori isi vor pierde posturile, fiind incadrati pe functii mai mici. Sau, ar putea apela la un subterfugiu permis de lege, prin crearea de opt birouri, conduse de secretarul general. Nu vor mai fi salarii de director, dar, in schimb, se va mari numarul celor cu salarii de sefi de birou, care vor avea o indemnizatie de conducere de 30% din salariul de incadrare.

Volumul de munca este impresionant

Chiar si cu acesti oameni, secretarul general se plinge ca volumul de munca este imes pentru problemele care apar in judet. Un exemplu l-a putea constitui actuala directie de contencios juridic si avizul legalitatii actelor, directie care cuprinde opt oameni, inclusiv directorul, si in care doar trei persoane se ocupa de actele emise de consiliile locale din cele 99 de localitati ale judetului. Pe linga aceasta, temeinicia actelor trebuie verificata si in teren, iar in plus, juristii se ocupa si de raspunsurile la reclamatiile de natura juridica primite de prefectura.

In partea cealalta, alti patru oameni se ocupa de cele peste 800 de procese pe care institutia le are pe rol. In asemenea conditii, este imposibil sa nu apara si greseli, considera Ionel Ciobotea. Asa ca nu ar fi exclus ca prefectul, prin noile prerogative, sa intareasca mai mult aceasta directie. Scepticii spun ca in acest fel prefectul poate hotari arbitrar soarta functionarilor, fapt care ar putea duce la atitudini servile din partea acestora.

Pina acum, organigramele prefecturilor erau stabilite la nivel central. Textul final al hotaririi va fi adoptat in urmatoarea sedinta de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS