17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLimba franceza, mai grea decit sirbele si doinele

Limba franceza, mai grea decit sirbele si doinele

Bannerele inscriptionate cu mesaje de bun-venit pentru participantii la Festivalul International de Folclor de la Tirgu Jiu, de anul trecut, au iscat un scandal din cauza greselilor gramaticale aparute in mesaje. Desi organizatorii au fost atentionati ca se fac de ris, ei au folosit si anul acesta bannerele cu greseli.

Ansamblul „Doina Gorjului“ pregateste un nou festival international de folclor, care va scoate din bugetul judetului mai mult de o jumatate de miliard de lei.

Reprezentantii a opt tari si-au anuntat peste 300 de participanti. Pentru a-i intimpina cum se cuvine, organizatorii au inceput sa puna pe strazi bannere cu mesaje de bun-venit in limbile romana, engleza, italiana si franceza, la fel ca si anul trecut. Atunci a fost un mare scandal pentru ca formularea in limba franceza a urarii de bun-venit aparea in vreo trei variante, toate gresite. Organizatorii au decis, se pare, sa faca economie la bani, dar si sa se faca din nou de ris. Formula aleasa pentru a-i primi in acest an pe vorbitorii de limba franceza este „bienvenue“, formula incorecta din punct de vedere gramatical.

„Le-am spus de anul trecut ca forma corecta este <<Soyez les bienvenus>>. Cea pe care o folosesc ei este incorecta. S-au facut si continua sa se faca de ris. Le-am spus cum e corect, dar nici macar acum nu corecteaza, dupa toate discutiile care au aparut anul trecut. Au venit oamenii la noi sa ne atentioneze ca dam banii pe prostii. Le-am explicat ca institutia noastra nu are nici o legatura cu ansamblul de muzica populara“, a spus Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Judetene „Christian Tell“.

„E bine si asa“

Bannerele intinse prin oras costa citeva milioane de lei, bani luati din bugetul de peste 600 de milioane pe care „Doina Gorjului“ spera sa-l primeasca. Directorul ansamblului, Liviu Dafinescu, spune ca formula de bun-venit din acest an este corecta.

„Anul trecut a fost incorect pentru ca am scris in doua cuvinte. Acum e corect. Mai multi profesori mi-au confirmat ca exista si varianta cu «Soyes les bienvenus», dar e bine si asa“.

Acesta recunoaste ca a folosit unele din bannerele de anul trecut pentru ca este nevoit sa faca economie. „Stam foarte prost cu banii. Primaria ne-a dat doar 100 de milioane de lei pentru sapte spectacole ale ansamblului, iar pentru un singur spectacol de la festivalul berii a dat 150 de milioane. O sa mai cerem vreo 500 de milioane si la consiliul judetean, dar nu stim daca ne aproba. Nu ne ajung banii pentru cazare si mincarea invitatilor si trebuie sa facem totul cu minimum de buget“, s-a plins directorul Liviu Dafinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS