17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGradina Zoologica nu e de nasul craiovenilor

Gradina Zoologica nu e de nasul craiovenilor

Desi are o suta de ani de existenta, Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, cel mai mare din Europa, cu o suprafata de aproape 12.000 de hectare, nu a suferit prea multe imbunatatiri de-a lungul timpului. Cu chiu, cu vai, abia se reuseste intretinerea lui. Nici despre Gradina Zoologica nu se pot spune prea multe lucruri bune. Custile animalelor, niste cotete inestetice, nu au mai vazut un strat proaspat de vopsea de mai multi ani, reparatiile se fac de mintuiala, iar mizeria domneste peste tot.

O plimbare prin Parcul „Nicolae Romanescu“ iti lasa un gust amar. Aleile sint curate, florile sint udate, iar copacii sint tunsi. Dar cam atit. Pentru ca, in momentul in care te apropii de Gradina Zoologica, incepi sa regreti ca ai ales ca loc de recreere parcul.

„Parca lipseste o mina de om gospodar. Totul este facut de mintuiala, sa fie. In alte parti, este pus in evidenta animalul, ca de aceea se numeste gradina zoologica, sa vii si sa vezi cum arata lama, spre exemplu. La Craiova insa, vezi niste cotete urite, cirpite din loc in loc cu sirma, din care abia se observa animalul. Mai mult, sint zile cind nu poti trece pe la vulpi. Mirosul te trasneste. Ar trebui sa spele si ei mai des, sa dezinfecteze. Nu se poate asa ceva“, a declarat Tudor Popescu, pensionar.

Zicala „pe afara-i vopsit gardul si inauntru e leopardul“ se potriveste de minune Gradinii Zoologice din Craiova. „Pe unde se plimba lumea este curat, nimic de zis. Insa, daca te uiti in spate, vezi numai dezordine, gunoaie, lemne aruncate. Este drept, animalele fac mizerie, insa ingrijitorii ce treaba au? Ei pentru ce isi primesc salariile? Sa nu mai vorbim ca nu exista indicatoare care sa te indrume spre lac, spre castel, spre Gradina Zoologica. Pacat ca avem o asa bijuterie si nu stim sa o punem in lumina“, a declarat plin de amaraciune Ilie Anghel, din Craiova. Parcul „Nicolae Romanescu“ este in proprietatea Primariei Craiova si in administrarea RAADPFL.

Merge si asa!

Prin alte tari, animalelor de la gradinile zoologice se incearca sa li se ofere conditii cit mai apropiate de habitatul lor natural tocmai pentru a diminua stresul generat de captivitate. La noi insa sint inchise in custi de dimensiuni mici, li se face curatenie de mintuiala, sint hranite, adapate si, cind e nevoie, li se acorda si asistenta medicala. Asta este obligatia zilnica a celor 12 ingrijitori angajati ai Gradinii Zoologice. Cind au auzit ca unele dintre animalele captive ar mai avea din cind in cind nevoie si de o baie, s-au pus pe ris. „Ursii da, fac baie pentru ca au «piscina», dar celorlalte ce baie sa le facem? Le mai udam citeodata cu furtunul, cind e foarte cald afara“, se amuza tehnicianul veterinar al gradinii, Geo Diaconescu.

Scuze se gasesc cu duiumul

Reprezentantii administratiei Gradinii Zoologice admit ca in parc „cam miroase“, indeosebi in sectorul vulpilor, al lupilor si porcilor mistreti, insa sustin ca nu se poate face nimic. „Noi spalam, curatam dejectiile, dar degeaba. Ratia zilnica de carne este de zece kilograme la animalele mari si patru la cele mici. Si bineinteles ca nu o consuma pe toata. Si, daca sta in soare, normal ca se impute si miroase“, a spus tehnicianul veterinar.

Cind am intrebat despre mizeria care domneste dincolo de ochii vizitatorilor din toate partile s-a ridicat din umeri. „O sa facem, o sa facem!“, a promis cu o jumatate de gura Ilie Badescu, directorul RAADPFL.

Pentru o curatenie generala, cu siguranta se asteapta manifestarile de amploare din septembrie, prilejuite de implinirea a o suta de ani a parcului.

Tot cu acel prilej, directorul RAADPFL spera sa primeasca 3,5 miliarde de lei de la Ministerul Culturii, pentru lucrari de modernizare: „Daca vom primi banii, facem gradina zoologica boboc. Asa, nu am cu ce. Ultimii bani, 60 de milioane de lei, i-am primit anul trecut si am mai facut citeva cotete la pasari, o cusca noua la tigrii“.

Arhitectul francez E.Redont a primit Medalia de Aur la Expozitia Internationala de la Paris, in anul 1900, pentru Parcul „Romanescu“, iar in 2003, actualii reprezentanti ai administratiei locale nu sint nici macar sa-l intretina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS