25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Stiri diverse

Tinerii gorjeni nu mai vor sa se faca ingineri

Inscrierile la facultate pentru anul universitar 2003-2004 au scos in evidenta o mare lipsa de interes a tinerilor pentru anumite specializari ale Universitatii „Constantin Brancusi“. Cea mai mare criza de candidati s-a inregistrat la Facultatea de Inginerie, unde cu o zi inainte de incheierea perioadei de inscriere nu se ocupasera nici macar locurile fara taxa. La unele specializari, un concurent candida chiar pe doua sau trei locuri, singura conditie pentru a ajunge student fiind sa ia nota de trecere. La Facultatea de Stiinte Economice, interesul viitorilor studenti a fost ceva mai mare, dar fara sa se compare cu anii precedenti, cind concurenta era foarte strinsa la sectiile acestei facultati. Cu doua zile inainte de data limita de inscriere, cea mai solicitata sectie s-a dovedit tot cea de finante – banci, unde pe 20 de locuri fara taxa si 120 cu taxa se inscrisesera 106 candidati. La polul opus s-a situat Sectia de management, unde doar sapte candidati aspirau la unul dintre cele 140 de locuri. Inscrierile la Facultatea de Stiinte Juridice, cea mai solicitata din cadrul universitatii tirgujiene, se vor face in luna septembrie.

260 de hectare de teren au fost redate agriculturii

Peste 260 de hectare de teren din Gorj, pe care existau plantatii, au fost redate agriculturii, prin casarea pomilor respectivi si tratarea solurilor. Terenurile respective apartin Pomicolei Lelesti, 176 de hectare, si Statiunii de cercetare din Tirgu Jiu, 86 de hectare. Banii pentru lucrarile efectuate de primarii au fost virati de la bugetul de stat, aproximativ sase miliarde de lei, mai fiind necesare 1,6 miliarde pentru ultimele lucrari care vor viza indepartarea excesului de umiditate. Lucrari de imbunatatire a solurilor se vor mai efectua, incepind de anul viitor, la Turcinesti, pe 60 de hectare, si la Botorogi, pe 120 de hectare.

Conditii improprii in maternitate

Maternitatea din Drobeta Turnu Severin nu se va muta curind din actuala locatie, pe care medicii o considera total inadecvata. Deoarece cladirea, cu destinatia initiala de hotel, este intr-o stare avansata de degradare, pentru pastrarea conditiilor de igiena se folosesc cantitati foarte mari de substante dezinfectante. „Blocul materno-infantil, la care constructia a inceput inainte de 1989, nu va putea fi finalizat, deoarece costurile sint enorme si se ridica la aproximativ doua milioane de dolari. In aceste conditii, singura solutie ar fi aceea ca activitatea de aici sa fie mutata intr-un alt sediu, cel putin temporar“, a spus dr. Damaschin Barbul, directorul maternitatii Drobeta Turnu Severin.

Severinul se transforma in minisantier

O parte din municipiul Drobeta Turnu Severin se va transforma, de la inceputul lunii august, intr-un minisantier. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, o serie de strazi si bulevarde vor fi reabilitate in totalitate. „Printre acestea se vor numara strazile Crisan si I.C. Bratianu, dar si bulevardele Tudor Vladimirescu, pe portiunea dintre Podul Topolnitei si strandul Schela, si Bulevardul Revolutiei“, a spus Ilie Pisoi, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin. In cazul bulevardului Tudor Vladimirescu, reparatiile presupun inlocuirea in totalitate a covorului asfaltic si reabilitarea trotuarelor. Costurile se ridica la aproximativ 90 de miliarde de lei.

Expozitie fotodocumentara romano-sirba

Muzeul Regiunii „Portile de Fier“ din Drobeta Tunu Severin va inaugura, la 1 august, o expozitie fotodocumentara, in colaborare cu administratia Parcului National „Djerdap“, din Republica Serbia. „Incercam sa aratam tot ceea ce este valoros pe malul sirbesc si romanesc, in parcul natural. Aceasta colaborare este in beneficiul nostru, pentru ca parcul nostru fiinteaza din acest an, in timp ce vecinii nostri au structuri administrative de cel putin zece ani. Prin aceasta expozitie, vrem sa aratam ca zona Portile de Fier este unica, este un fenomen transfrontalier“, a spus Ion Stinga, directorul Muzeului Regiunii „Portile de Fier“.

Statul va subventiona saminta

Producatorii agricoli care vor infiinta culturi de griu in aceasta toamna vor fi sprijiniti de stat cu o subventie de 4.000 lei/kg de saminta, ceea ce inseamna un efort financiar de 1.300 de miliarde de lei la nivel national. De asemenea, guvernul are in vedere adoptarea unui pachet de masuri pentru sustinerea productiei agricole pentru anul 2003-2004, prin acordarea de doua milioane de lei la hectar pentru producatorii care detin prin asociere, arenda sau ca persoane fizice terenuri de pina la cinci hectare. Pentru cei care au in concesiune astfel de terenuri se va acorda subventia amintita in limita celor cinci hectare, plus imprumuturi bancare conform creditului agricol. Dimensionarea si aprobarea sumelor cuvenite conform acestei masuri vor fi discutate in sedinta de guvern de saptamina viitoare. Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, peste 170.000 de agricultori doljeni ar putea beneficia de cite doua milioane de lei pentru fiecare hectar de teren cultivat cu griu.

A explodat un elicopter militar bulgarescB

Un elicopter militar Mi-17 a explodat ieri-dimineata, la aproximativ sapte kilometri de orasul Razlog din sudul Bulgariei, in timp ce participa la stingerea unui incendiu. In accident au murit cei doi piloti, maior si capitan, tehnicianul de bord si un pompier. Ministrul apararii, Nikolai Svinarov, a numit o comisie care sa cerceteze cauzele incidentului si a plecat la locul accidentului, aminindu-si vizita in Romania. Potrivit martorilor, elicopterul, din motive necunoscute pina acum, s-a rasturnat in aer, s-a prabusit la pamint si a explodat. A fost gasita cutia neagra, ale carei date se descifreaza. Potrivit ministrului Svinarov, echipajul avea experienta si era bine pregatit, unul dintre piloti fiind instructor. „Sint furios“, a declarat ziaristilor comandantul Marelui Stat Major, gen. Nikola Kolev, rugat sa comenteze incidentul. Inainte de a fi clarificate motivele concrete ale tragediei, seful Marelui Stat Major nu-si stapaneste amaraciunea cauzata de lipse de fonduri care continua sa existe, pentru repararea tehnicii aviatice si pentru instruirea pilotilor. Elicopterul Mi-17 era facut special pentru folosirea in raioane indepartate si greu accesibile, fiind singurul din Bulgaria echipat pentru stingerea incendiilor.

Un semnal fals a oprit un bloc al Centralei Atomice de la Kozlodui

Mai multe cartiere din Sofia si aproape tot orasul Stara Zagora au ramas aproape o jumatate de ora fara curent electric. Protectia celui de-al saselea reactor al Centralei Atomice Kozlodui s-a declansat brusc ieri si a scos blocul din retea. Imediat, grupa de avarii si reparatii a inceput sa caute defectiunea in partea conventionala a reactorului. S-a dovedit ca semnalul dat de protectia de proiect a blocului a fost fals si ca nu exista nici o defectiune. Aceasta este cea de-a treia oprire silita a celui de-al saselea bloc in acest an. Prima data el a fost inchis la 25 martie, din cauza scurgerii de aburi intr-una din turbine. Reactorul s-a oprit a doua oara la 30 iunie, cind, la o examinare de rutina in partea conventionala, a fost descoperit un transformator defect. In prezent, al patrulea reactor al Centralei Atomice functioneaza la jumatate de capacitate, al cincilea este incarcat 77%, iar al terilea este oprit pentru o reparatie si pentru reincarcare cu combustibil proaspat.

O eleva ajuta la descoperirea unui criminal

O eleva de 17 ani i-a ajutat pe procurori sa rezolve cazul educatoarei care purta in pintece gemeni si care a fost ucisa la Tirgu Carbunesti, pe 7 mai. La acea data, eleva, careia procurorii au refuzat sa ii dezvaluie identitatea, l-a vazut in Carbunesti pe Constantin Dumitru, de 28 de ani, autorul crimei. Procurorul criminalist Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a spus ca eleva a reusit sa il identifice pe autor dintr-un grup de suspecti. Pentru 500.000 de lei, bacauanul Constantin Dumitru a ucis-o cu patru lovituri de cutit pe educatoarea Adela Bacalin, dupa care a mers la un bar sa bea banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS