20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala din Buzduc are doar trei elevi

Scoala din Buzduc are doar trei elevi

Localitatea doljeana Buzduc se poate lauda ca de la toamna elevii satului vor intra in clase noi. Scoala a fost reabilitata printr-un program de finantare al Bancii Mondiale si a fost investita suma de o jumatate de miliard de lei. Pentru anul scolar viitor s-a repartizat si un invatator, care a promis ca va face naveta la Buzduc, chiar daca pina in sat se merge peste cimp mai mult de sase kilometri. Singura problema este ca nu se stie daca vor fi aduse trei sau patru banci, pentru ca inca nu este sigur daca la scoala va veni si singurul elev de clasa I care exista in sat.

Satul Buzduc apartine de comuna doljeana Dragotesti si, desi este relativ aproape de Craiova, la aproximativ 30 km, localitatea pare din alta lume. De la sosea, din dreptul altui sat al comunei, Popinzalesti, se face un drum de tara care traverseaza cimpul si pe care, spun oamenii, nu poti merge iarna din cauza nametilor. Vazut din virful dealului, pare din alta epoca, iar cele aproximativ 100 de gospodarii sint locuite in majoritate de batrini. Tinerii au preferat sa se mute mai aproape de sosea sau la oras, ca sa scape fie de cele trei luni de izolare totala din sezonul rece, fie de conditiile de trai. Satul mai are acum doar patru copii la gradinita si alti trei in clasele I-IV: unul in clasa a II-a, altul in clasa a III-a si altul in clasa a IV-a. Dintre cei patru prescolari, doar unul ar putea sa se inscrie la scoala anul acesta, dar parintii nu s-au hotarit inca daca il lasa sa studieze aici.

La Scoala din Buzduc, construita prin anii ’30, erau, in 1946, 90 de elevi, care invatau in doua sali de clasa. Numarul scolarilor a scazut, in fiecare an, iar cladirea s-a degradat in timp si era, in urma cu citiva ani, o ruina gata sa se prabuseasca.

Trei elevi vor invata intr-o scoala noua

Primarul comunei, Dumitru Dinca, fiu al Buzducului, sustine ca tinerii au plecat din sat si pentru ca nu aveau unde sa-si educe copiii. Asa i-a venit ideea, in 1997, sa inscrie scoala printre proiectele de reablilitare, prin fonduri de la Banca Mondiala. Proiectul a fost aprobat in acelasi an si reabilitarea cladirii a inceput in 2000. „Am avut initial 340 de milioane de lei, dar am fost nevoiti sa cerem suplimentare de fonduri, pentru ca nu ne-au ajuns banii. Cred ca intreaga lucrare a ajuns la aproape 500 de milioane de lei, dar numai jumatate din cladire este amenajata. Acolo am facut doua clase si cancelaria, si tot din banii respectivi am facut toalete si canalizare. E cea mai frumoasa constructie din Buzduc“, a spus primarul.

Elevii din Buzduc sint nevoiti acum sa faca naveta la Popinzalesti si, desi a fost repartizat anul trecut un invatator pentru Buzduc, acesta a lucrat tot la Scoala din Popinzalesti. Si cei trei elevi de la clasele I-IV au facut naveta sase km pina la scoala, anul trecut, dar in acest an ei vor intra in clasele noi din satul natal. „Ce daca sint doar trei elevi? Mai sint si cei patru de la gradinita si vor sta tot aici la scoala. Invatatorul mi-a spus personal ca va veni aici in sat“, a mai spus primarul.

Nicolae Stan este cel care are cheile de la poarta si de la usa de la intrare in scoala. El a fost elev aici in 1934 si nu-i vine sa creada ca scoala batrineasca s-a nascut din nou. „E cea mai frumoasa scoala din comuna, nici la Craiova nu e alta mai frumoasa. Ne-au cam tinut muncitorii pe loc, ca de trei ani stam dupa ei sa termine si au cam cerut bani multi, dar macar a iesit lucru frumos. Ce daca sint numai trei elevi? Doar n-o sa se duca in continuare la Popinzalesti, sa-si rupa dintii de marginea de la scaunul autobuzului“. Maria Stancu, fosta femeie de serviciu de la scoala, spune ca se bucura ca a fost refacuta institutia de invatamint. „Poate ma ia si pe mine inapoi, sa fac curat. Las’ ca daca vede lumea ca e scoala, mai vin si alti copii.“

Aristidie Gheorghiu, director administrativ al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, spune ca, atunci cind aceasta scoala a fost propusa printre cele care sa primeasca fonduri de la Banca Mondiala, nu era un criteriu de eligibilitate numarul de elevi, ci doar gradul avansat de uzura: „In 1997, s-a cerut de la MECT ca fiecare scoala sa faca expertize privind gradul de uzura. Cei de la Dragotesti au trimis si pentru Scoala din Buzduc, care a intrat in transa a IV-a de reabilitare, pe 1 iulie 2002, si s-a finalizat pe 1 noiembrie 2002. Am auzit ca sint doar trei elevi, dar, conform dispozitiilor MECT, acestia trebuie sa invete in localitatea de domiciliu.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS