15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGilceava pe banii statului

Gilceava pe banii statului

Legea venitului minim garantat isca frecvent controverse intre beneficiari si autoritatile locale din Sadova. Daca nu-i scandal la primarie, atunci cu siguranta este la judecatorie. Pentru ca, mai nou, saracii din Sadova se adreseaza instantelor de judecata pentru a-si cere drepturile care cred ei ca li se cuvin.

Petre Muresan, de 41 de ani, locuieste in Sadova cu sotia si fiica sa. Desi nu au ocupatie si deci nici venituri, cei din familia Muresan nu indeplinesc conditiile pentru a primi ajutorul minim garantat pe motiv ca au masina.

„Masina este un camion, care nu este al meu, pe care nu am acte si care acum este in curte la un mecanic de aici, din sat, care incearca sa-l repare. Nu am avut niciodata acte pe masina asta pentru ca nu a mers. Si fiind defecta, nu mi-am facut acte“, sustine Petre Muresan.

Nemultumit ca din cauza masinii pe care nu o are nu primeste ajutorul social in valoare de 1.300.000 de lei, cit ar avea dreptul prin lege, Petre Muresan a dat primaria in judecata, considerindu-se nedreptatit: „Asta este discriminare. Sint de etnie roma si de aceea nu mi se da ajutorul social“.

Desi masina nu este inregistrata pe numele lui Petre Muresan si deci nici nu i se percepe impozit, primaria i-a respins ancheta sociala.

Conditii neagreate

Deoarece in Sadova sint peste 1.200 de dosare in plata, consiliul local s-a vazut nevoit sa impuna anumite conditii pentru a reduce numarul beneficiarilor ajutorului minim garantat. Astfel s-a aprobat o hotarire care prevede ca toti cei care au autoturisme, sint plecati in strainatate sau nu isi fac normele de munca in folosul comunitatii sa nu primeasca ajutorul social.

„Petre Muresan intra in categoria celor care au autoturisme. El a fost plecat in strainatate si cum s-a intors a venit la primarie. Pai el, care munceste in strainatate si cistiga bani, se compara cu unul care traieste doar din ajutorul social“, se intreaba Marin Gheorghiu, functionar in cadrul Primariei Sadova.

„Intr-adevar, nu plateste impozit pe masina, dar aceasta se gaseste la el in curte. Sint peste 20 de persoane care au masini si care nu le au inregistrate pentru ca le-au adus de prin strainatate. Si cind s-a facut ancheta sociala, chiar el a recunoscut ca are in curte o masina si a semnat fisa de ancheta sociala. Ulterior, a vrut sa fure hirtia de la dosar. Stie si politia“.

Pina la urma, instanta va fi aceea care va hotari de partea cui este dreptatea. Cert este ca la Sadova s-a creat deja un precedent si probabil ca multi nemultumiti se vor adresa instantelor de judecata pentru a li se acorda venitul minim garantat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS