5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii sint inselati la cintar

Severinenii sint inselati la cintar

Inspectorii Serviciului Judetean de Metrologie Legal Mehedinti au efectuat ieri un control in Piata Mircea din Drobeta Turnu Severin. Actiunea a avut drept scop urmarirea legalitatii mijloacelor de masurare folosite de comercianti. In general, mijloacele de masurare au buletin de verificare metrologica, dar apar si probleme.

„Pentru ca un mijloc de masurare folosit in piata sa poata cintari corect, trebuie asezat pe o masa perfect orizontala, lucru care nu se intimpla aici, in Piata Mircea. La depistarea unor astfel de cazuri sanctionam persoanele respective, intii cu avertisment, iar apoi cu o sanctiune contraventionala“, a spus Emanoil Barbu, inspector la Serviciul Judetean de Metrologie Legala Mehedinti.

Amenzile maxime ajung la 50 de milioane de lei

Prin Hotarirea de Guvern nr. 402/2003 s-au stabilit cerintele care trebuie indeplinite de unitatile de masurare si, tot prin acest act legislativ, a crescut si valoarea amenzilor aplicate in caz de abateri. Cei care incalca legea pot fi sanctionati contraventional cu pina la 50 de milioane de lei.

„Amenzile au crescut pina la citeva zeci de milioane de lei, fata de cinci – sase milioane maximum, cit era pina acum. Comerciantii ar trebui sa ia in calcul acest lucru si sa se gindeasca inainte de a incerca sa insele cumparatorul. Ei aduc balanta la verificarea metrologica, dar nu si greutatile, astfel ca respecta numai pe jumatate legislatia“, a precizat Emanoil Barbu.

Inspectorii metrologi vor extinde controalele si in pietele agroalimentare din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS