17.8 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateOficialii din Olt - cautati de averi si incompatibilitati

Oficialii din Olt – cautati de averi si incompatibilitati

Aproximativ 40.000 de alesi in consiliile locale si judetene din intreaga tara, precum si reprezentantii guvernului in teritoriu au fost obligati sa-si declare veniturile. Ca si cum acest cosmar nu ar fi fost de ajuns pentru bietii bugetari, persoanele sus-mentionate a trebuit sa dezvaluie si daca se afla cumva intr-o anumita situatie de incompatibilitate cu actualele functii. Marti a fost ultima zi in care au mai putut sa-si depuna declaratiile de avere si de interese. Si in judetul Olt, situatia nu este mai limpede decit in alte colturi ale tarii. Pachetul de legi anticoruptie i-a lovit in moalele capului pe alesii neamului, care s-au vazut astfel nevoiti sa-si spuna marile secrete ale succesului lor in afaceri/viata de pina acum…

„Om bogat, om sarac“

Pentru ca banuiau ca se va ajunge la asa ceva, unii dintre oficialii olteni au renuntat la o parte din „cascaval“ ca sa nu aiba probleme (de imagine, nu de alta!) mai tirziu. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marin Ionica, a renuntat de la inceputul lunii martie 2003 la functia de membru in Consiliul de Administratie al firmei SC APROT SA Slatina, iar de la 1 aprilie a renuntat si la functiile similare de la SC ALTUR SA si SC APROROM SA – toate localizate in Slatina.

„Am pastrat doar o functie de profesor universitar pe care legea o permite, de pe urma careia cistig cam sapte milioane de lei lunar, si pe cea de presedinte al consiliului judetean, unde am un salariu de vreo 17 milioane. In total am cam 24 de milioane pe luna. Net!“, a spus Marin Ionica.

Declaratia de avere a lui „Big Brother“ (cum este cunoscut mai nou in judet presedintele CJ Olt) mai contine depozite in valoare de peste 10.000 de euro, la care se adauga creante de peste 10.000 de euro. Marin Ionica are un apartament cu trei camere in valoare de 708,6 milioane lei, o vila- de 318 mp suprafata utila si o curte de 957 mp („fara piscina!“ – dupa cum a tinut sa precizeze)- estimata la o valoare impozabila de 1,9 miliarde de lei.

Big Brother este unul din oamenii bogati ai judetului deoarece a detinut functii de conducere din anii ’80, doar veniturile sale nete din intervalul 1980-2003 atingind in prezent fabuloasa suma de 4,5 miliarde de lei! Numai anul trecut, presedintele CJ Olt a avut din salarii nete 253,6 milioane de lei, la care s-au adaugat alte 338,3 milioane de lei sub forma de venituri obtinute in afara salariului de baza. Masina proprie nu are, dar pe numele uneia din societatile comerciale la care era actionar a apucat sa inregistreze inainte de „demisie“ doua masini – un BMW din 1998 si un Mercedes 2001.

Nici subprefectului Zoltan Ladislau Erdei nu ii este rusine cu averea sa. Potrivit propriilor declaratii, acesta s-a aratat placut surprins de faptul ca multe din persoanele pe care le considera bogate sint mult mai sarace decit el.

„Am actiuni, am depozite de peste 10.000 de euro, am vila de 3,5 miliarde de lei si doua apartamente, ce mai… am de toate! A trebuit sa renunt la calitatea de director general al firmei mele (SC COMREM SA – n.r.) si acum sint simplu actionar, dar unul puternic! Sint multumit de ce am realizat pina acum“.

Prefectul Marin Diaconescu nu se considera nici mai bogat, dar nici mai sarac decit altii. „Am un apartament cu trei camere in Slatina cu o valoare impozabila de 445 de milioane de lei din anul 1994, o casa in localitatea natala Bals si un automobil Mercedes E 200K din 2000, cumparat din Germania <<la mina a doua>>“, a spus acesta. In plus, Diaconescu mai detine actiuni la o fabrica de piine din Slatina, precum si pachetul majoritar la unul din cotidianele locale – Riposta. Depozite de peste 10.000 de euro nu are. Este presedintele filialei judetene a PSD Olt. Prefectul a renuntat din 1994 la orice functie pe care o avea in vreo AGA sau CA.

Ioan Nedelea, unul din cei doi vicepresedinti ai CJ Olt, a fost nevoit sa renunte la indemnizatia pe care o primea lunar de la SC ALPROM SA Slatina ca membru in forurile de conducere ale societatii.

Incompatibili si… incompatibilitati

Dintre consilierii judeteni care sint susceptibili de incompatibilitate se numara: Radu Tuca (inspector-sef Inspectia Muncii Olt), Nicolae Florica (directorul Directiei Silvice), Corneliu Parnuta (presedintele SIF Oltenia – filiala Olt), Pantelie Gramescu (director SC CEREALCOM SA Slatina), Gheorghe Dumitrescu(director al regiei judetene de drumuri SC OLTDRUM SA), Mihail Albulescu (patronul unei discoteci si directorul AJVPS), Jan Nastase (secretar general al prefecturii), Nicolae Ciobanu (angajat al Inspectiei Muncii), precum si patronii Ion Toma (presedintele Comisiei de buget, finante a CJ si patronul SC SCADT SA Slatina, firma care a ridicat palatul prefecturii), Ilie Obretin, Pavel Belinski, Marcel Popescu – aceasta daca vor contracta lucrari de la stat.

Situatia nu este mai clara nici in Consiliului Local Slatina. Printre alesii locali care va trebui sa… aleaga si care au declarat ca nu se vor hotari decit in jurul datei de 21 iunie, se numara: Dumitru Toncu – director Directia Sanitar – Veterinara Olt, Radu Ionita – directorul regiei locale de transport SC LOCTRANS SA, Dorin Rogojinaru – directorul Inspectoratului de Protectie a Mediului, cei doi consilieri penelisti – Ioan Ciugulea si Viorel Dumitrescu, ambii patroni (aceasta daca accepta comenzi de la bugetul local).

Primarul din Corabia – mai sarac decit un buticar!

Viceprimarul Slatinei, Marin Postolache, a renuntat la functia de membru al AGA a SC ACETI SA Slatina. „Pina mi se termina mandatul ramin in primarie, contractul meu de munca fiind oricum suspendat pe perioada cit sint viceprimar“, a spus acesta. Postolache recunoaste ca detine un automobil marca Opel Vectra din anul 1995 si un Oltcit din 1992, 0,51 ha teren arabil, o casa in satul Margheni si o alta la Slatina, evaluata la doua miliarde de lei. Nu are depozite sau creante peste limita prevazuta de lege.

Primarul orasului Caracal, Gheorghe Anghel, si-a depus si el declaratiile de avere si de interese. „Am un apartament cu trei camere in oras de 77,72 mp din anul 1995, cu o valoare impozabila de 543,2 milioane de lei, o casa de la soacra-mea de 88 mp, un teren intravilan de 2 756,24 mp in comuna Sprincenata si un depozit de peste 10.000 de euro. In rest… sufletu’!“ Din consilierii caracaleni se pare ca doar unul se afla in „ofsaid“ – Ion Dinoiu, directorul SC ROMVAG SA, care va face insa cerere de derogare.

La rindul sau, primarul din Corabia, Ion Dimienescu, s-a conformat, depunindu-si „documentele de identificare“.

Potrivit acestora, edilul-sef ar fi unul din cei mai saraci primari din judet, daca nu din tara: nu are suprafata agricola, ci doar o casa de 360 mp in orasul pe care-l cirmuieste (cu o valoare impozabila de 290 milioane de lei) si… cam atit.

In termen de o luna, persoanele aflate in diverse situatii de incompatibilitate va trebui sa aleaga ce functie vor pastra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS