16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul din Segarcea - intre dorinta si neputinta

Spitalul din Segarcea – intre dorinta si neputinta

Noul val de restructurari, reasezari si reorientari ale sistemului de sanatate a produs efecte si asupra Spitalului din Segarcea. Infiintat in fostul palat din care s-au administrat „domeniile regale“ (compuse in special din vii altoite si crama), spitalul orasenesc a avut pina luna trecuta 130 de paturi, repartizate pe cinci sectii medicale. Internele dispuneau de 40 de paturi, pediatria de 25, obstetrica-ginecologie – 20, neonatologie -10 si chirurgie- 35 de paturi.

O comisie ministeriala a constatat ca spitalul este supradimensionat fata de nevoia de tratament si internare a populatiei pe care o deserveste. In urma discutiilor purtate la Prefectura Dolj, s-a adoptat o hotarire prin care spitalului ii dispar 50 de paturi.

Medicii nu pot ajunge someri

Spitalul din Segarcea a ramas cu 80 de paturi, iar o sectie a fost desfiintata. Sectia interne a ramas cu 25 de paturi, pediatria cu 20, obstetrica si ginecologia cu 15, neonatologia cu cinci, ortopedia cu zece si ATI cu cinci paturi. A disparut Sectia de chirurgie, unul din motive fiind apropierea (la numai 35 km) de Spitalul de Urgenta Craiova. Cu toate schimbarile facute, nu se asteapta proteste din partea cadrelor medicale pentru ca tot personalul a fost redistribuit pe sectii deoarece schema de incadrare nu a fost niciodata completa la Spitalul din Segarcea. Directorul unitatii spitalicesti, Ioan Pana, a spus:

„Nu va pleca nimeni acasa din acest spital pentru ca am redistribuit personalul. Chirurgul care a ramas pe dinafara dupa desfiintarea Sectiei de chirurgie i se va oferi un post in policlinica, iar daca-l va refuza nu mai este treaba noastra. Nu am vazut niciodata un medic somer pentru ca intotdeauna si oriunde este nevoie de un specialist“.

Bugetul lunar alocat

de CJAS este mai mic cu 130 de milioane decit valoarea salariilor angajatilor

Doar in anul 2003, spitalul a acumulat o datorie de 500 de milioane de lei, din care 300 de milioane de lei trebuie achitate societatii care asigura caldura. Pentru ca pina la data documentarii noastre contractul de finantare cu CJAS Dolj nu fusese incheiat, bugetul lunar al spitalului este de 624 de milioane de lei (ca in anul precedent), bani care nu asigura nici plata salariilor, care sint de 754 de milioane de lei. In aceste conditii, s-au redus sau au disparut sporurile angajatilor, s-a desfiintat plata dubla a orelor efectuate simbata, duminica si in sarbatorile legale, iar cu acceptul Consiliului de Administratie s-a redus la jumatate norma personalului auxiliar si de ingrijire.

Lipsa medicamentelor uzuale ii face pe medici sa umble in garda cu cite „un exemplar“ in buzunar

De mai mult timp, spitalului ii lipsesc medicamentele uzuale. Nici nu se mai stie de cind lipsesc hemisuccinatul, oxitocinul, calciul, miofilinul si alte medicamente pe care furnizorii traditionali refuza sa le livreze pentru ca nu au fost achitate facturile de anul trecut. Pentru a nu inregistra prea multe decese, medicii de garda tin in buzunar medicamentele de urgenta, pe care le cumpara cu banii lor.

„La poarta Casei de Asigurari de Sanatate nu moare nici un bolnav si cred ca de aceea nici nu le pasa prea mult de situatia sinistra din spitale. Bolnavii nu au vazut carne in mincare de nici nu mai stiu cind. CJAS ne impune numarul de internari pe fiecare luna. Pai ce sa fac, dupa ce indeplinesc numarul, inchid spitalul? Cred ca asa ar trebui sa facem daca CAS nu deconteaza nici un leu peste numarul de internari impus. De unde sa stiu eu anul asta citi bolnavi o sa am anul viitor? CAS stabileste numarul de internari al anului in curs, tinind cont de numarul de internari al anului precedent. Este o timpenie!“, spune Ioan Pana, directorul Spitalului din Segarcea.

45.000 de oameni isi risca viata in Spitalul din Segarcea

Spitalul din Segarcea ar trebui sa asigure asistenta medicala pentru 45.000 de cetateni care locuiesc in comunele arondate acestei unitati. Spunem ca ar trebui pentru ca, de fapt, asa cum se prezinta situatia aprovizionarii cu medicamente a spitalului, mai bine mori acasa decit la spital, si daca ai putin noroc scapi si fara… autopsie si nici nu mai platesti transportul mortului de la spital la domiciliul rudelor care sint nevoite sa-l ingroape. Si asta nu este mare lucru pe linga faptul ca Reforma in Sanatate este in plina desfasurare!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS