20.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrecerea la oraşe şi comune a nemulţumit oamenii şi primarii

Trecerea la oraşe şi comune a nemulţumit oamenii şi primarii

Rezultatele referendumului organizat pe 23 martie, in care
s-a propus ca 23 de sate şi comune să devină comune, respectiv oraşe, au nemulţumit mai mulţi primari şi cetăţeni ai localităţilor aflate pe listele transformării administrative. Primarul din Bechet nu inţelege cum această localitate nu a fost făcută oraş, iar un cetăţean din satul Lişteva, comuna Ostroveni, spune că aici s-au fraudat voturile.

Primarul pesedist din comuna Bechet, Alexandru Glavan, este suparat pe partidul din care face parte pentru ca, la referendumul pentru transformarea localitatii de pe malul Dunarii in oras, desi era intocmita toata documentatia, asezarea a ramas tot rurala. El nu intelege cum o localitate ca Bechetul, care are valente de oras, a ramas tot o comuna, iar Dabuleniul a devenit oras.

„Comuna noastra, cu strazi paralele, apa, canal, port si stare economica destul de buna, nu a devenit oras. In schimb, Dabuleniul, care este o localitate construita haotic, a devenit oras. Noi am facut toata documentatia ca sa fim trecuti la administratie urbana“, spune primarul din Bechet, Alexandru Glavan.

Comuna cu port la Dunare a mai avut citeva tendinte de a se transforma in urbe, dar, desi a trecut prin Senatul Romaniei, schimbarea partidului de guvernamint in urma alegerilor din 2.000 a adus si mentinerea formei administrative a Bechetului.

„As fi vrut sa devina oras pentru orgoliul nostru“

Primarul din Bechet spune ca localitatea indeplinea toate conditiile pentru a deveni oras, iar aceasta transformare administrativa ar fi fost dorita pentru orgoliul locuitorilor:

„Avem si noi orgoliul nostru. Indeplinim toate conditiile pentru ca Bechetul sa devina oras. Localitatea are 4.500 de locuitori si mai sint 1.000 de oameni care stau aici cu viza de flotant. In curind, vom avea si judecatorie, procuratura si este ca un oras, iar in Dabuleni nu gasesti nimic bun, dar localitatea a devenit oras. Sint foarte suparat!“, mai spune Alexandru Glavan.

Toti locuitorii din Bechet vor avea in curind apa curenta, iar o scoala va beneficia de reparatii pe banii Uniunii Europene.

„Am cistigat un proiect SAPARD si vom alimenta toata localitatea cu apa. In prezent, jumatate din gospodarii beneficiaza de apa. Tot Uniunea Europeana ne da bani sa modernizam o scoala. Deci avem toate conditiile care sint la oras“, spune primarul de comuna care vrea sa administreze o urbe.

„La Ostroveni, s-au fraudat voturile“

La referendumul de pe 23 martie, satul Listeava, comuna Ostroveni, a fost propus pe liste pentru a deveni comuna. Numai ca, in urma voturilor cetatenilor, nu s-a intimplat acest lucru, iar Listeava apartine in continuare de Ostroveni.

Profesorul Stefan Truica din Listeava este convins ca voturile de la referendum nu au fost tocmai corecte, iar prin mentinerea actualei forme administrative ar fi avut de cistigat primarul comunei.

„Primarul Gheorghe Oprescu a incercat sa ne convinga ca este mai bine daca ne despartim de Ostroveni, dar in ziua referendumului a influentat votantii ca sa refuze independenta administrativa a satului Listeava. In comisia de votare nu a fost nici un membru de la noi din sat. Primarului ii convine pentru ca vin bani de la consiliul judetean, dar in Listeava nu se cunoaste nimic“, spune unul dintre locuitorii din Listeava, care isi dorea separarea de Ostroveni.

Alegatorul nemultumit mai spune ca primarul Gheorghe Oprescu a sters de pe fata pamintului un sat vechi de aproape 500 de ani prin integrarea lui in satul Ostroveni.

„Satul Grindeni apartinea de Listeava, dar primarul, cind a facut numerotarea caselor, a pus placutele in continuare si nu a mai tinut cont ca a intrat in alt sat. Apoi a luat pancarta de la intrare, pe care scria Grindeni, si asa a disparut tot satul. Dar asezarea dateaza din 1575 si nu poti sa stergi de pe harta o localitate cu identitate istorica“, spune Stefan Truica.

„Oamenii nu au vrut despartirea satului Listeava de Ostroveni“

Primarul din Ostroveni, Gheorghe Oprescu, nu a fost insa gasit la primarie, dar edilii comunei au dat explicatii la acuzatiile lui Stefan Truica. Ei spun ca Listeava a ramas o localitate din componenta comunei Ostroveni pentru ca asa au vrut locuitorii celor doua sate.

„La referendum, din 4.117 alegatori au participat 2.730. Dintre cei care au votat, aproape 2.000 au fost impotriva transformarii satului Listeava in comuna. In localitatea propusa pentru a deveni comuna aveau drept de vot 1.445 de persoane, dar s-au prezentat 572 si 404 au votat pentru despartirea administrativa a celor doua localitati. Si noi am fi vrut ca satul Listeava sa devina comuna, dar daca n-au fost de acord oamenii…“, spune Marin Cioboata, secretarul Primariei Ostroveni.

In ceea ce priveste desfiintarea satului Grindeni, secretarul primariei spune ca aceasta decizie s-a luat in urma cu 35 de ani, pe vremea comunistilor: „La impartirea teritorial-administrativa din 1968 s-a luat decizia ca satele Ostroveni, Orasani si Grindeni sa devina unul singur: Ostroveni. Deci nu a desfiintat primarul nici un sat“, mai spune Marin Cioboata.

In urma referendumului din 17 localitati doljene, numai 11 sate vor deveni comune, iar Dabuleniul va deveni oras. Cum era si firesc, acest lucru i-a nemultumit pe unii, i-a avantajat pe altii, iar o parte a populatiei a ramas indiferenta, intrebindu-se: „Eu cu cine votez?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS