12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurmele de oi vor paste pe suprafete cu marcaje

Turmele de oi vor paste pe suprafete cu marcaje

Ciobanii care nu vor respecta conditiile primariilor vor plati amenzi si, daca e cazul, despagubiri

Turmele de oi au distrus, anii trecuti, o mare parte din culturile agricultorilor mehedinteni. Dupa luni in care producatorul agricol a investit bani pentru a le infiinta si ingriji, in doar citeva ore oile au distrus intreaga cultura. In unele localitati, taranii nemultumiti s-au batut cu ciobanii, conflictele fiind aplanate de politisti. Pentru a fi evitate astfel de situatii, din acest an, cei care vor tranzita cu turmele judetul Mehedinti trebuie sa respecte citeva reguli. Ciobanii nu vor mai putea pleca din localitatile lor cu turmele decit dupa ce se vor asigura ca sint acceptati la destinatie. Mai mult, ei trebuie sa prezinte acte din care sa reiasa ca au fost inregistrati la primaria localitatii de bastina.

„In perioada transhumantei se vor lua masuri severe“

Traseul turmelor care tranziteaza Mehedintiul va fi bine stabilit, ocolind drumurile nationale si cele publice, si va urma ruta Fintina Domneasca – Balta – Isverna.

„Proprietarii de ovine trebuie sa ia legatura cu organele sanitar-veterinare din zona unde s-au deplasat, pentru executarea actiunilor imunoprofilactice si a tratamentelor antiparazitare. Suprafetele de pasuni vor fi delimitate, prin semne vizibile, iar proprietarii animalelor au obligatia sa fertilizeze suprafetele puse la dispozitie pentru pasunat. In perioada transhumantei se vor lua masuri severe pentru evitarea oricaror stricaciuni si vor fi aplicate sanctiuni, cu obligatia platirii despagubirilor de catre cei vinovati“, a spus Nelu Osiceanu, purtatorul de cuvint al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Mehedinti. Autoritatile locale din comunele mehedintene vor incheia contracte cu ciobanii si le vor repartiza solele de pasune corespunzatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS