23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii olteni nu lasa afacerile pentru demnitati

Consilierii olteni nu lasa afacerile pentru demnitati

Prevederile stricte din Legea anticoruptiei referitoare la pozitia de incompatibilitate a persoanelor publice care ocupa functii de demnitari in paralel cu cele de patroni sau membri in CA ori AGA ale unor firme private si de stat nasc „furori“ in rindul celor vizati. Din cei aproximativ 40.000 de alesi in consiliile locale si judetene din intreaga tara, se pare ca mai bine de jumatate dintre ei sint in prezent intr-o asemenea stare de incompatibilitate. In termen de 15 zile de la aparitia legii mentionate in Monitorul Oficial, acestia trebuie sa renunte la una din functiile detinute. Usor de zis, greu de facut. Foarte putini dintre acestia sint dispusi sa renunte la niste bani veniti atit de usor din tot felul de locuri: AGA, CA, firme private personale sau ale unor rude/prieteni, posturi de directori ai unor institutii descentralizate ale statului s.a.m.d.

In Consiliul Judetean Olt au fost pusi in situatia de a alege intre afaceri si politica aproape jumatate din cei 38 de consilieri. „Tavalugul“ demisiilor ar trebui sa inceapa cu subprefectul Zoltan Ladislau Erdei, patron al firmei de constructii SC COMREM SA Slatina. Alti consilieri judeteni care sint incompatibili ar mai fi: Ion Toma (presedinte al Comisiei de buget, finante a CJ si patronul SC SCADT SA Slatina, firma care a inaltat somptuosul si costisitorul sediu al Prefecturii Olt), Nicolae Bold (patron), Pavel Belinski (patron), Radu Tuca (directorul Inspectoratului Teritorial de Munca), Nicolae Florica (directorul Directiei Silvice), Corneliu Parnuta (presedintele SIF Oltenia – filiala Olt), Pantelie Gramescu (director SC CEREALCOM SA Slatina), Gheorghe Dumitrescu (director al regiei judetene de drumuri SC OLTDRUM SA), Mihail Albulescu (patronul unei discoteci si directorul AJVPS).

Demisii si… demisionari

Mai prevazator decit colegii sai, presedintele Consiliului Judetean Olt, Marin Ionica, a vrut sa o ia inaintea legii. Pe 1 martie, el a demisionat din functia pe care o detinea in CA al SC APROT SA Slatina si, de la 1 aprilie, va renunta si la cea din CA al SC ALTUR SA Slatina. „Am pastrat doar o functie de profesor universitar pe care legea o permite“, a spus Marin Ionica. Prefectul judetului, Marin Diaconescu, s-a conformat si el: „Eu din anul 1994 nu mai sint in nici o AGA sau in CA al vreunei firme“. Ioan Nedelea, vicepresedinte al CJ Olt, a fost nevoit sa renunte la indemnizatia pe care o primea lunar de la SC ALPROM SA Slatina ca membru in forurile de conducere ale societatii.

Presedintele CJ si prefectul judetului sint insa printre putinele exemple pozitive in toata aceasta cursa a demisiilor. Majoritatea persoanelor care s-au trezit puse in aceasta postura au declarat ca nu se grabesc sa ia o decizie. Viceprimarul Slatinei, Marin Postolache, care este si in AGA la SC ACETI SA, a spus: „Sa vedem textul de lege si apoi mai vedem“.

„Sinteti fericiti acum?“

Situatia nu este mai clara nici in sinul Consiliului Local Slatina. Printre alesii locali care va trebui sa… aleaga si care au declarat ca sint in „expectativa“ se numara: Dumitru Toncu – directorul Directiei Sanitar Veterinare Olt, Radu Ionita – directorul regiei locale de transport SC LOCTRANS SA, Dorin Rogojinaru – directorul Inspectoratului de Protectie a Mediului. Ioan Ciugulea, consilier ales pe listele PNL si patron al unei firme de constructii (SC DELTA STAR SRL), a spus: „Cred ca voi renunta la functia de consilier, sa ramina cei de la PSD sa conduca. Si-asa fac numai ce vor ei acolo (in CL – n.r.)“. Colegul sau de partid, Viorel Dumitrescu, care conduce si el o mica afacere, se numara si el printre cei care le vine greu sa aleaga intre business si politichie. Directorul DSV Olt, Dumitru Toncu, chiar a „plusat“ la intrebarile noastre: „Abia asteptati voi, astia din presa, asa o lege! Sinteti fericiti acum, nu?! (…) Pentru ca nu e nimic clar, eu astept sa apara negru pe alb. Dupa aia ma gindesc ce si cum“.

Autoritatile sint constiente ca legea anticoruptiei va crea probleme care in acest moment nu pot fi inca banuite. Pentru ca nu se stie cind va aparea in Monitorul Oficial, cei vizati de schimbare incearca sa gaseasca „solutii“. Ceea ce se cunoaste insa de pe-acum este ca, in termen de 15 zile de la aparitia legii in MO persoanele in cauza trebuie sa decida ce cale vor urma: aceea de afacerist, de politician sau de director al unei institutii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS