19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoala de sezon: amigdalita

Boala de sezon: amigdalita

Amigdalita este o afectiune ce reprezinta o inflamatie a tesutului limfoid de la nivelul faringelui. Boala cronica apare mai frecvent la copiii cu virste cuprinse intre cinci si 15 ani. Amigdalita apare si se manifesta ca urmare a unei infectii bacteriene, streptococul specific fiind prezent in peste 80% din cazuri.

Frecventa imbolnavirilor de amigdalita este mai mare cu precadere in anotimpul rece si in perioadele de schimbari bruste de temperatura.

Printre factorii de risc se numara si aglomeratiile si noxele din mediu (fum, praf). Amigdalita acuta se manifesta sub doua forme: una acuta parenchimatoasa, cu infectia intregii amigdale, si una acuta foliculara, in care amigdalele sint acoperite de puroi. Amigdalita cronica apare dupa repetate amigdalite acute.

Bolnavul prezinta dificultati la deglutitie, febra, stare de rau, cefalee, frisoane, congestie faciala (fata imbujorata), uneori herpes. La copii se constata marirea deosebita a amigdalei, cu o usoara jena respiratorie si tuse iritativa.

Diagnosticul este stabilit de medicul de familie si de medicul specia-

list, care, in functie de gravitatea bolii, prescrie tratamentul.

Se recomanda repaus la pat, administrare de antipiretice, penicilina sau antibiotice, la recomandarea medicului.

In cazul amigdalitei cronice, singurul tratament care rezolva aceasta forma a bolii este operatia, numita amigdalectomie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS