15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreviştii de la SC CORA - concediaţi fără preaviz

Greviştii de la SC CORA – concediaţi fără preaviz

Muncitorii de la SC CORA INVEST GROUP SA Craiova care lucrau pe şantierele de locuinţe ANL din Craioviţa Nouă şi-au incetat in urmă cu două săptămini activitatea pentru că nu şi-au mai primit banii din luna noiembrie 2002. La două zile după grevă, conducerea societăţii a desfăcut contractele de muncă ale protestatarilor.

„In acest an, am lucrat de pe data de 6.02. 2003 pină pe data de 12.02.2003. Imediat după greva din 12.02 am fost trimişi acasă, in concediu, pină pe 1.03.2003. Astăzi (ieri – n.r) am primit prin poştă decizia de desfacere a contractului de muncă, incepind cu data de 17.02.2003. Fără preaviz de 15 zile, fără nimic. Am fost să mă interesez de bani şi mi s-a spus să imi fac lichidarea. Consider că ni s-au desfăcut ilegal şi abuziv contractele de muncă din cauza acelei greve in care nu făceam altceva decit să ne ceream drepturile“, a spus Dumitru Mugurel.

„S-au grăbit să ne concedieze de teamă că după 1 martie, dată de la care intră in vigoare noul Cod al Muncii, nu ar mai fi putut“, a spus un alt concediat.

Conducerea societăţii susţine insă că destituirile nu au nici o legătură cu greva şi că au fost respectate toate prevederile legale din vechiul Cod al Muncii:

„S-au făcut reduceri de personal pentru că anul acesta există un plan mai mic cu aproape 40 de miliarde de lei. Trebuia să imi iau şi eu măsuri de precauţie, nu?“ Cit priveşte numărul concediaţilor şi valoarea salariilor restante, Constantin Robu, directorul SC CORA INVEST GROUP SA, a spus că „este treaba societăţii, nu a presei“.

„Potrivit Codului Muncii, angajatorul care desface contractele de muncă salariaţilor in baza art. 130 litera „a“, ca urmare a restringerii activităţii, are obligaţia să le acorde celor concediaţi o indemnizaţie egală cu jumătate din salariul de bază“, susţine Mihail Mohora, inspector in cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.

Angajaţii nemulţumiţi pot contesta in instanţă decizia de desfacere a contractului de muncă, in termen 15 zile de la data primirii inştiinţării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS