5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn parinte isi creste copiii la lumina opaitului

Un parinte isi creste copiii la lumina opaitului

Multi oameni, in special la sate, traiesc dincolo de limita imaginabila a saraciei. Pentru ei, curentul electric reprezinta un lux, iar alocatiile copiilor sint unica sursa de subzistenta. Asa traiesc Marin Murteanu, de 36 de ani, impreuna cu trei din cei patru copii ai sai. Baiatul cel mic, de trei ani, a fost luat de Georgeta, nevasta-sa, cind a plecat din comuna Dobresti la Gingiova, la parintii ei.

ELECTRICA n-are bani pentru 150 de metri de conductori electrici

De peste un an, Marian Murteanu merge la Bechet sau la Craiova, pe la portile societatii de distributie a energiei electrice cu o cerere pentru conectarea la reteaua din comuna. Toata alergatura a fost in zadar pentru ca toti factorii de decizie paseaza problema de la unul la altul. „De la strada pina la asfalt am mai putin de 150 de metri. Nimeni nu vrea sa suporte costul conductorilor electrici pe distanta asta. Eu, in schimb, pe cheltuiala mea, am amplasat trei stilpi de beton. Primaria spune ca nu are bani pentru aceasta lucrare, iar cei de la ELECTRICA spun ca nu ei trebuie sa suporte cheltuiala ocazionata de extinderea retelei pina unde am eu casa“.

Marian Murteanu si-a construit casa la aproximativ 126 de metri de „asfalt“. Printr-o adresa din 5 februarie 2002, ELECTRICA SA ii aducea la cunostinta ca extinderea retelei se poate efectua cu urmatoarele surse de finantare: din fondul special al Ministerului Industriei si Resurselor prin EDFEE Craiova, din bugetul Consiliului Local al comunei Dobresti, sau pe banii solicitantului. Imediat insa, ELECTRICA se spala pe miini: „Va informam ca unitatea noastra, EDFEE Craiova, nu dispune de resurse financiare din fondul special al Ministerului Industriei si Resurselor pentru executia de extinderi retele electrice“. In concluzie, omul este pasat primariei, dar i se pune in vedere ca i s-au inchis toate portitele: „nu se accepta la plata materiale procurate de catre dumneavoastra“.

Din cauza curentului l-a lasat nevasta

Nici la primarie, Marian Murteanu nu a avut sanse de izbinda. Primarul din Dobresti, Aurel Croitoru, a spus ca nici consiliul local nu dispune de suficienti bani pentru a rezolva problema respectiva: „Noi cunoastem foarte bine cazul. Nu avem insa posibilitatea financiara sa-l ajutam pe om. ELECTRICA ne-a cerut pentru acea extindere aproximativ 14 milioane de lei, suma foarte mare pentru bugetul nostru. Marian Murteanu are patru copii, sotia sa a plecat, iar el se incadreaza la Legea 416/2001 pentru ajutor social. Din pacate, nu a depus la noi nici o cerere in acest sens. Stiu ca le este foarte greu, dar n-avem cum sa-i ajutam“.

Marian Murteanu spune insa altceva: „Evaluarea investitiei pentru extindere au facut-o cei de la Bechet, care mi-au spus ca ma costa 80 de milioane de lei. Pai, cu o suta de milioane cumpar aici in comuna o casa terminata si bransata. In privinta dosarului pentru ajutor social, m-am adresat primariei si mi s-a spus ca nu ma incadrez in lege pentru ca a plecat sotia mea de aici“.

Oamenii din sat stiu cu totii povestea lui Marian. Este printre putinii sateni saraci. La Dobresti sint 27 de persoane care primesc ajutor social. Copiii cei mari ai lui Marian, un baiat de zece ani si fata de 12 ani, isi fac lectiile la lumina opaitului, asezat pe masa ca sa vada mai bine. Tot cu ei sta si baiatul de cinci ani. Acesta merge la gradinita. Tatal lor ii duce si-i aduce de la scoala in fiecare zi. Seara este un miros greu in camera in care locuiesc de la motorina din lampa. „Am lucrat pina acum citiva ani, dar societatea s-a desfiintat si am ramas toti pe drumuri. Nevasta-mea, Georgeta, a luat copilul cel mic, ala de trei ani, si a plecat la ai ei, la Gingiova. A zis ca nu mai poate trai fara curent“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS