9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRica intre procurori pentru o spaga de 100.000 de lei

Rica intre procurori pentru o spaga de 100.000 de lei

Pe rolul Curtii de Apel Craiova se afla un dosar privind „coruptia“ din sistemul sanitar oltean. Nu e nicidecum vorba de vreo afacere de miliarde a unui director de spital, ci despre o umila angajata a Policlinicii din Slatina, trimisa in judecata pentru ca a completat fara drept o fisa medicala de angajare, contra sumei de… 100.000 de lei. Rechizitoriul a fost intocmit de catre actualul sef al PNA Dolj, Costel Babalau, pe vremea cind era procuror la Parchetul Judetean Olt. Femeia si-a primit pedeapsa – doi ani de inchisoare cu suspendare si inca doi de interzicere a unor drepturi -, dar procurorii din Olt n-au fost multumiti, formulind apel pe motiv ca sanctiunea era prea mica.

Povestea sutei fluorescente

Pe 23 mai 2002, Vasile Marin Ionut Tane a dat fuga la Parchetul de pe linga Tribunalul Olt pentru a o denunta pe Florica Barbu, de 50 de ani, din Slatina, registrator medical la Policlinica veche din localitate, care i-ar fi pretins 100.000 de lei ca sa-i completeze o fisa medicala de angajare. Femeia i-a promis lui Tane ca-i va facilita intocmirea fisei medicale, intrucit ii cunoaste foarte bine pe medicii care ar fi trebuit sa-l consulte si sa-i aplice vizele. I-a spus sa vina pe 24 mai, pregatit cu 100.000 de lei, ca-i va aplica vizele fara nici un consult medical.

Pentru procurori a fost suficient. Au pregatit flagrantul, inscriptionind «MITA» cu cerneala fluorescenta galbena pe o bancnota de o suta de mii. Tane s-a dus la Florica Barbu in dimineata urmatoare si, contra sutei solicitate, fara a fi vazut la culoare de vreun doctor, si-a primit fisa completata si stampilata cu parafa unui anume medic Vasile Grigorescu. La perchezitie, procurorii au gasit in poseta registratoarei suta inscriptionata. Pusa in fata dovezilor, femeia si-a recunoscut fapta.

Procurora Aspra vrea o pedeapsa mai aspra

Parchetul Tribunalului Olt a dispus trimiterea in judecata a femeii vinovate. Acuzatia – astfel cum era formulata in rechizitoriu de procurorul Costel Babalau – era cea de luare de mita. Cum inculpata si-a recunoscut fapta si in fata judecatorilor, Tribunalul Olt a dispus condamnarea acesteia la doi ani de inchisoare cu suspendare si alti doi ani de interzicere a unor drepturi.

Si poate ca asa ar fi trebuit sa se termine povestea. Doar ca o subalterna a lui Costel Babalau – procurora Daniela Aspra – a pus la indoiala competenta profesionala a fostului sau sef, numit intre timp taman in fruntea Serviciului Anticoruptie Craiova din cadrul Parchetului National Anticoruptie. Procurora a formulat apel impotriva sentintei tribunalului, pronuntata in dosarul spagii de o suta de mii.

Criticind incadrarea juridica a infractiunii, Aspra a considerat ca fapta Floricai Barbu aduce mai degraba a inselaciune sau trafic de influenta decit a luare de mita, asa cum retinuse seful PNA-ului craiovean. Ba mai mult, a opinat si ca pedeapsa data la Slatina era prea blinda.

Uite asa, dosarul a ajuns pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Craiova, care vor fi si ei nevoiti sa se pronunte in acest caz. Un dosar in plus in teancul si asa destul de mare al judecatorilor craioveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS