17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate37 de primari din Gorj au fost dati in judecata de Directia Silvica

37 de primari din Gorj au fost dati in judecata de Directia Silvica

Retrocedarea padurilor este un proces anevoios in Gorj. Daca la punerea in posesie a suprafetelor impadurite, Gorjul nu sta deloc bine, la numarul de procese dintre cetateni si comisiile locale sau dintre Directia Silvica Gorj si primarii se inregistreaza un adevarat record. Din cei 70 de primari, citi exista in judet, 37 au fost actionati in instanta de catre Directia Silvica. Acestia nu au pus in posesie padurile puse la dispozitie de catre institutia sus-amintita. Din cele 50.000 de hectare de teren care au fost validate de catre Directia Silvica Gorj, numai 18.000 au intrat in posesia cetatenilor, existind insa destule nemultumiri in rindul noilor proprietari, care doresc padure pe vechile amplasamente.

„Nu mai am cu cine sa pazesc padurile“

Costel Bobic, seful Directiei Silvice Gorj, le-a solicitat primarilor din judet sprijinul pentru a grabi procesul de punere in posesie a padurilor. In caz contrar, Directia va fi pusa in posibilitatea de a nu mai putea asigura paza fondului forestier. „Multi dintre dumneavoastra nu iau legatura direct cu mine. Suprafata validata pina acum este de 25% si s-a pus in posesie 10%. Mai avem 15%. Daca nu actionam cum trebuie, mie o sa-mi aduceti prejudicii. Pina la 10 ianuarie trebuia sa existe o reducere de 10% din personalul care trebuie sa asigure paza padurii. Am obtinut o prelungire pentru a-i mentine la paza padurilor. Va urma o alta reducere de personal de 15%. Daca nu ma ajutati, nu mai am cu cine sa pazesc padurile“, a spus Costel Bobic.

Primarii sint nemultumiti

Unul dintre primarii care au fost dati in judecata este cel din Hurezani, Gheorghe Cirstea. Acesta ar putea fi obligat, de catre instanta, la plata unor despagubiri lunare de 15 milioane de lei. In comuna Hurezani nu a fost pus in posesie nici un hectar de padure. Horatiu Vergiliu Popovici, primarul din Cilnic, a spus ca nu are la dispozitie decit 150 de hectare de padure, din 1.003 pe care trebuie sa le puna in posesie. „Ii voi demonstra domnului Costel Bobic ca este consiliat gresit si ca nu cunoaste situatia din teren. Legea imi permite si mie, dupa ce se termina procesul asta, sa merg in instanta pentru a-mi apara imaginea“, l-a amenintat primarul din Cilnic pe directorul Directiei Silvice. Cristian Toader Pasti, primarul din Carbunesti, a afirmat ca din cauza neclaritatilor legate de suprafetele de padure retrocedate, in paduri se inregistreaza taieri masive de arbori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS