26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlombarea anuala si repetata a gropilor din carosabil - o afacere de miliarde

Plombarea anuala si repetata a gropilor din carosabil – o afacere de miliarde

Dupa campania demarata de toate posturile tv din tara cu privire la gropile aparute pe strazi, autoritatile locale au reactionat. Edilii s-au apucat deja de cirpirea strazilor, cu toate ca se stie ca este inutila o asemenea actiune la citeva grade sub zero. Desi modul in care se realizeaza astfel de investitii este discutabil, ele se fac… de ochii lumii.

O firma la o mie de gropi

In Slatina, operatiunea de plombare a gropilor din asfaltul stradal a demarat ieri, pe o vreme ciineasca, administratia locala considerind ca exemplul Bucurestiului trebuie urmat neaparat. Viceprimarul municipiului, Marin Postolache, a declarat ca, pentru punerea in practica a acestei masuri, s-a dispus achizitionarea a 25 de tone de mixtura asfaltica rece de catre singura firma din municipiu si chiar din judet care se ocupa de situatia drumurilor – SC OLTDRUM SA Slatina.

Firma in cauza a primit deja in acest sens de la primarie citeva sute de milioane de lei pentru a acoperi, macar pentru citeva luni, gropile din zonele cele mai afectate: strada Cornisei, bulevardul A. I. Cuza, strada Cireasov. OLTDRUM va mai primi, anul acesta, numai de la Primaria Slatina, cel putin inca patru miliarde de lei pentru asfaltarea strazilor si alte actiuni de gen: plombe, borduri, covoare asfaltice. Anul trecut, firma si-a adaugat in cont trei miliarde de lei, tot de la primaria mentionata, plus alte miliarde care au venit de la celelalte primarii din judet.

„Afaceri de familie“

Practic, asfaltarea strazilor si a tuturor drumurilor din judet de catre societatea OLTDRUM Slatina a devenit o „afacere de familie“ intre autoritatile judetene si firma respectiva. In fiecare an, firma mentionata are rezervata de la consiliul judetean o suma frumusica pentru asfaltarea de drumuri etc., la care se adauga „comenzile locale“ care numara si ele cel putin citeva sute de milioane de lei. Metoda de obtinere a unui profit anual de ordinul sutelor de miliarde de lei, de catre firma slatineana, este simpla si eficienta: OLTDRUM este platita in fiecare an cu bani grei de la buget sa plombeze gropile de pe strazile judetului, gropi care au o garantie de maximum sase luni. Dupa aceasta perioada, gaurile apar din nou. Pentru acoperirea lor este chemata la datorie… cine altcineva decit OLTDRUM Slatina? Firma este platita inca o data pentru o operatie pe care a efectuat-o deja si… actiunea se deruleaza la nesfirsit. Iar situatia dureaza de ani buni. Acesta este raspunsul celor care s-au intrebat, macar o data, de ce nu se toarna direct covoare asfaltice si se continua doar cu peticiri.

Incercarile noastre de a-l contacta pe directorul firmei OLTDRUM pentru a-i cere citeva lamuriri in legatura cu aceasta situatie s-au soldat cu esecuri repetate, Domnia sa aflindu-se ori in sedinta, ori nedorind sa raspunda la telefoanele noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS