11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn mehedintean s-a apucat de cresterea strutilor

Un mehedintean s-a apucat de cresterea strutilor

Daniel Spataru s-a ocupat dintotdeauna cu cresterea animalelor si a pasarilor. Cistigurile de pe urma acestei indeletniciri erau insa prea mici, asa ca mehedinteanul si-a adus acum un an si jumatate sase struti din Africa de Sud. Un ou de strut cintareste cit aproape 30 de oua de gaina si valoreaza aproximativ zece dolari. In Europa, carnea de strut se vinde cu 25 de dolari kilogramul, iar pielea de strut este de cinci-sase ori mai rezistenta decit cea de vita. Potrivit lui Aurel Trusca, de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mehedinti, Daniel Spataru a fost unul dintre absolventii primelor cursuri organizate de acest departament: „Putem spune ca reprezinta si rezultatele muncii noastre, pentru ca am acordat consultanta de specialitate si sintem alaturi de el pas cu pas“. Strutii lui Daniel Spataru maninca in special griu si lucerna si s-au dovedit buni aparatori ai casei: „Am avut probleme mici cu ei, o raceala, o entorsa. Sint rezistenti la frig, desi multi ziceau ca nu vor putea trai in conditii de iarna. Oamenii din sat m-au crezut nebun la inceput. A fost un hobby, dar acum o sa incercam sa facem bani din asta. Nu suporta pisicile, cateii si oamenii straini, asa ca sint animale foarte bune de paza. Daca te prind, e de rau. Sint pasari foarte inteligente, se ataseaza mult de stapini, iar daca el este violent sau agresiv, asa devine si strutul“.

„In aceasta vara vor oua pentru prima data…“

Fiecare din cei sase struti a primit cite un nume.

„Bubita este singurul mascul. Cu el am avut o problema, pentru ca la trei luni era sa-si rupa gitul intr-un gard. Jane i-am pus numele celei mari, desi la inceput am crezut ca e baiat si o botezasem Tarzan, iar Luci este alt nume, dat dupa cel al fetitei mele. Pentru ca unul dintre struti are o aluna, i-am spus chiar asa – Aluna, iar pe altul il strigam Susu, pentru ca ii place foarte mult sa se joace“, a spus Mihaela Spataru, sotia lui Daniel. O data pe luna, cei doi trebuie sa le acorde un tratament medicamentos strutilor, ca sa nu apara probleme.

„Nu sint mult mai deosebite de pasarile obisnuite. In aceasta vara vor oua pentru prima data. Un strut la trei luni este ca un pui la trei zile si traieste 60-70 de ani. Am mincat prima omleta si carne de strut chiar de acolo de unde i-am cumparat. E foarte gustoasa, usoara, ceva intre vinat si carnea de pasare. In primul an, ouale trebuie consumate“, a mai spus Daniel Spataru. Mehedinteanul se mindreste cu cei sase struti pe care ii creste in gospodarie si isi doreste sa faca din aceasta indeletnicire o afacere. Pretul unui pui de strut, in virsta de o saptamina, este de 125 de euro, iar un strut, de o luna costa 200 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS