17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMierea - aliment si medicament

Mierea – aliment si medicament

Mierea este un lichid viscos, preparat de catre albine din nectarul plantelor, ale carei proprietati au fost apreciate dintotdeauna de catre oameni; in Antichitate, se spunea despre miere ca este hrana zeilor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au folosit de miere pentru a indulci alimentele, ba chiar au consumat mierea ca pe un medicament in ingrijirea durerilor de git si pentru maladiile intestinelor.

Mierea pura este un aliment sanatos, usor, natural si bogat in calorii. Contine glucide, proteine, lipide, enzime si vitamine esentiale pentru organism. Potentialul medicinal este inca putin cunoscut, modul de actiune nefiind inca complet elucidat. Mai ales ca stiinta moderna se dovedeste reticenta in fata calitatilor acestui remediu traditional.

Totusi, oricit de „naturala“ ar fi considerata mierea, de multe ori se intimpla ca efectele consumului de miere sa fie cit se poate de nocive pentru organism, din cauza poluarii si folosirii produselor chimice in tratarea florilor sau a albinelor. Mierea invechita are un continut crescut de zaharoza, care, consumata in exces, nu este intotdeauna benefica pentru orga-

nism.

Proprietatile mierii

Mierea este antibacteriana si antifungica; in stare nediluata, inhiba proliferarea stafilococului auriu, a majoritatii agentilor patogeni din intestin si chiar a unor ciuperci, cum ar fi Candida. Consumind miere, efectul este asemanator cu cel al unui tratament cu antibiotice, favorizind vindecarea infectiilor urinare. Datorita efectului bactericid, mierea are si proprietati antidiareice; rehidratarea cu adaos de miere a facut ca majoritatea copiilor suferinzi de diaree sa se recupereze mult mai repede dupa boala.

Mierea are si proprietati cicatrizante si antiinflamatorii, fiind considerata un remediu ieftin si eficient in tratamentul arsurilor, al taieturilor infectate si al supuratiilor ulceroase. Capacitatea mierii de a dilua secretiile bronsice, ameliorind astfel functia mucoasei respiratorii a facut ca proprietatile expectorante si antitusive ale mierii sa nu poata fi trecute cu vederea.

Tipuri de miere si recomandari interne

In functie de florile din care este preparata, mierea are proprietati accentuante.

Mierea din flori de tei este indicata contra tusei; mierea de brad este un bun remediu in afectiunile pulmonare, iar mierea din flori de cimp este eficienta impotriva anemiei.

Pentru batrini, copii sau pentru persoanele aflate in convalescenta, mai ales dupa afectiuni pulmonare, se recomanda urmatoarele amestecuri: intr-un pahar cu lapte se bate un galbenus de ou crud cu putina miere si se consuma fierbinte; dimineata se bea un pahar umplut pe jumatate cu ulei de masline si pe jumatate cu miere, bine amestecate. Bolnavii de tuberculoza pot consuma, cu efecte vizibil benefice, urmatorul remediu: trei linguri pe zi dintr-un amestec de miere cu hrean ras foarte fin.

Insomnia se trateaza cu citeva linguri de miere consumate seara. Caile digestive se curata consumind o lingurita de miere calda de citeva ori pe zi. Mierea amestecata cu zeama de ridiche se foloseste in afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare. In afectiuni ale rinichilor se poate folosi urmatorul preparat: 300g ceapa taiata marunt sau rasa, lasata timp de opt zile intr-un litru de vin alb; se strecoara si se adauga 100g miere; din acest amestec se consuma cite 1/2 de pahar pe zi. Gripa, pojarul, scarlatina se vindeca mai repede daca bolnavul consuma citeva linguri de miere pe zi.

Recomandari externe

Aplicate extern, cataplasmele cu miere dizolvata in apa (o lingurita de miere la 250 de ml de apa) se recomanda in cazuri de inflamatie a gitului si oboseala a ochilor. Inflamatiile si durerile reumatismale trec daca se aplica local cataplasme cu amestec din miere si ceara sau din miere si faina (parti egale de miere si faina se amesteca cu apa; aceasta pasta se pune pe o bucata de pinza si se aseaza pe zona respectiva; cataplasma se acopera cu o bucata de lina si se va schimba la doua ore). Impotriva furunculelor si a plagilor puteti folosi miere amestecata cu faina; impotriva erizipelului se unge cu miere toata zona bolnava; pentru vindecarea crapaturilor buzelor, a crapaturilor sinilor, la femeile care alapteaza – mierea se foloseste simpla sau amestecata cu putin camfor.

Mierea amestecata cu zeama de morcovi este eficienta in tratarea ranilor mucoasei bucale (gingivite, afte, margaritarelul gurii). Atunci cind copiilor mici le ies dintii si gingiile inflamate sint dureroase, mama poate freca gingiile copilasului cu miere, si durerea se va calma. In cosmetica, datorita proprietatilor emoliente si hidratante, mierea este folosita in special sub forma de masti cosmetice.

Romanii nu sint mari consumatori de miere

In Romania exista, in prezent, aproximativ 800.000 de familii de albine. Ultimii doi ani nu au fost benefici pentru productia de miere, la nivel national realizindu-se 12.000 de tone anual. Din productia realizata, 65 la suta merge la export, a precizat directorul general al Complexului Apicol din Bucuresti, Stefan Sandulescu.

Principala problema o constituie puritatea mierii romanesti. Pentru ca are un continut ridicat de antibiotice (deoarece albinele sint tratate impotriva diferitelor boli cu aceste medicamente), mierea producatorilor romani trebuie prelucrata cu instalatii speciale pentru a corespunde standardelor europene.

Desi mierea romaneasca este calitativ recunoscuta international, mare parte din productia interna merge la export pentru ca romanii nu sint foarte mari amatori de miere, ei consumind foarte putin, in comparatie cu ceilalti europeni. Daca un european consuma 1-1,5 kilograme/an, un roman maninca 50-100 grame de miere pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS