15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopiii doljeni se pregatesc pentru Anul Nou

Copiii doljeni se pregatesc pentru Anul Nou

De Anul Nou, copiii din Dolj se duc cu semanatul – se pune griu la rasarit, iar in noaptea de Revelion se colinda cu el, considerind ca in casa unde sint primiti colindatorii va fi o recolta bogata. Tot acum se face calendarul de ceapa – se taie o ceapa in 12 felii si se pune sare. Se da un nume de luna fiecarei felii, iar in functie de apa pe care o lasa, inseamna ca va fi o luna ploioasa sau secetoasa.

De asemenea, aceasta noapte este una propice vrajitoriilor. Oltenii spun ca daca stai dezbracat in noaptea de Anul Nou in fata unei oglinzi, poti sa vezi cu cine te vei casatori. La festinul de Revelion, cel care stranuta primul in Noul An primeste un miel.

Sarbatorile dedicate Nasterii Domnului tin pina pe sapte ianuarie, la Boboteaza. Taranii din Dolj spun ca in toata aceasta perioada este posibil ca dracii sa intre in fintini. De aceea ei arunca o cruce in apa, apoi sar dupa ea. Purificarea apei nu se termina, insa, aici. In noaptea de sapte spre opt ianuarie este cel mai mare pericol ca dracii sa coboare in fintini, de aceea taranii stau toata noaptea sa pazeasca sursa de apa (ritualul se mai pastreaza in special in satele de pe malul Dunarii – Cetate, Desa, Gighera etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS