15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatrinii strazii isi cauta refugiul in spital

Batrinii strazii isi cauta refugiul in spital

Abandonati de familiile lor, din ce in ce mai multi batrini ajung sa traiasca pe strada din mila trecatorilor, fara un acoperis deasupra capului. Gerul naprasnic din ultimele zile i-a facut pe unii dintre ei sa caute adapost in spitale. Pentru scurt timp, vor gasi aici un pat cald si o farfurie de mincare, dupa care, cei mai norocosi vor ajunge intr-o casa de batrini.

Lina Controloru are 62 de ani si spune ca este din localitatea Dragutesti – Gorj. A ajuns la Spitalul de Urgenta Craiova in urma cu o saptamina, cind a fost gasita in gradina unui cetatean. Femeia isi facuse culcus pe pamintul ud, unde dormise toata noaptea, iar a doua zi dimineata nu isi mai simtea trupul inghetat. La spital a fost cazata intr-un salon caldut din serviciul de urgenta si ingrijita, astfel incit in citeva zile s-a refacut complet.

Lina stie ca nu va mai putea sa ramina prea mult timp in spital, dar nu are unde sa se duca.

„Nu mai am casa de 20 de ani. Pina acum citiva ani am stat cu baiatul meu, dar el a murit si eu am ramas pe drumuri, pentru ca fetele lui m-au dat afara din casa. Nici in spital nu o sa mai pot sta, dar poate s-o gasi un loc si pentru mine pe lumea asta. Daca nu, cum o vrea Dumnezeu“, spune cu resemnare batrina.

Stefan Badaran, de 65 de ani, din Mofleni, a fost internat duminica seara in stare de hipotermie. A fost adunat de pe o strada din Mofleni, unde zacea fara cunostinta, de un echipaj al Serviciului de Ambulanta Dolj si transportat imediat la Spitalul de Urgenta Craiova. Batrinul si-a revenit dupa ce i s-a administrat un tratament intensiv de recuperare si in curind va trebui externat. El spera insa ca va mai fi tolerat in spital, macar pina se mai incalzeste vremea: „Unde, Doamne iarta-ma, sa ma duc acum pe viscolul asta, daca nu am casa? Ca taica-meu, inainte de a muri, a vindut-o unor straini, iar eu stau de doi ani pe strazi“.

Pentru Lina Controloru, Stefan Badaran si multi altii ca ei, tratati uneori mai rau decit ciinii vagabonzi, singura speranta este azilul de batrini. Cadrele medicale din Spitalul de Urgenta au luat legatura cu Serviciul social din cadrul Primariei Craiova, care a promis ca va incerca sa gaseasca o solutie pentru cei doi, desi in aceasta perioada Caminul – Spital de Bolnavi Cronic Craiova – unde sint gazduiti de regula batrinii abandonati – este suprapopulat.

„De obicei, primaria le gaseste adapost celor cu probleme sociale. In cazul Linei insa, care este o clienta mai veche a noastra, a trebuit sa apelam si la mitropolie, poate i se va gasi un loc unde sa stea, pe la vreo manastire“, a spus o asistenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS