20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLupta impotriva coruptiei este mai importanta decit anticipatele

Lupta impotriva coruptiei este mai importanta decit anticipatele

Presedintele Ion Iliescu a apreciat ieri ca lupta impotriva coruptiei este o tema mai importanta decit alegerile anticipate, pe care doreste sa o abordeze la intilnirea de saptamina viitoare cu PSD. Iliescu a precizat, inainte de plecarea la Summit-ul UE de la Copenhaga, ca temele discutiei cu liderii partidului de guvernamint vor fi concluziile dupa Summit-ul NATO si cel al UE, lupta impotriva coruptiei si alegerile anticipate, precizind ca el vrea sa vorbeasca in special despre lupta anticoruptie. Seful statului a apreciat drept „foarte important“ documentul aprobat de guvern privind lupta impotriva coruptiei si considera ca se impun masuri de reforma administrativa care sa aiba in vedere cresterea eficientei administratiei, limitarea birocratiei si eliminarea surselor de coruptie. Presedintele Iliescu a precizat ca va avea intilniri si cu celelalte partide parlamentare la inceputul anului 2003.

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un program cuprinzind masuri suplimentare de combatere si eliminare a coruptiei, in principal in domeniul fiscal, al administratiei publice, al justitiei si al mediului de afaceri. Programul guvernamental prevede infiintarea Oficiului National pentru Protectia Martorului, instituirea unui sistem electronic unic de urmarire a cauzelor penale de coruptie in sistemul judiciar si reapartizarea aleatorie a cauzelor penale, reevaluarea sistemului imunitatilor, in special fata de persoanele circumscrise actului de aplicare a legii (avocati, notari, executori judecatoresti, auditori), astfel incit acesta sa nu constituie un privilegiu, precum si elaborarea unui act normativ privind litigiile pentru constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate.

Guvernul isi mai propune elaborarea unui proiect de act normativ privind Codul fiscal si Codul de procedura Fiscala, adoptatea unor reglementari referitoare la arbitrajul comercial si alte proceduri nejudiciare de solutionare a litigiilor comerciale, unificarea, sub autoritatea Ministerului Finantelor Publice, a departamentelor de colectare a veniturilor bugetare, infiintarea Directiei Generale a Contribuabililor Mari, constituirea Oficiului National Unic de Achizitii Publice, infiintarea Registrului Unic de Control al agentilor economici si adoptarea unui proiect de lege privind disciplina contractuala in relatiile dintre societatile comerciale.

Premierul Adrian Nastase a precizat ca guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului, in luna februarie, pentru un pachet de legi de combatere a coruptiei, unele dintre aceste acte normative aflindu-se in diferite etape de dezbatere in cadrul legislativului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS