30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParintii taie scindura

Parintii taie scindura

130 de copii de la trei scoli arondate comunei Bilvanesti-Mehedinti tremura de frig in clase deoarece primarul localitatii nu a asigurat necesarul de lemne. Ei vin imbracati gros la scoala si aduc, cu rindul, cite o plasa cu lemne, pentru incalzire.

Potrivit directoarei Marieta Golea, exista o hotarire, inca din 19 august, a consilierilor locali, ca aprovizionarea cu combustibil sa se faca pina la 1 octombrie. Pina la aceasta data insa, nu s-a adus decit o masina cu lemne, cantitate insuficienta pentru incalzirea a trei scoli.

In aceste conditii, pentru a asigura un minim de confort climatic in salile de curs, profesorii au apelat la bunavointa parintilor si a elevilor, pe care i-au rugat sa aduca lemne de acasa. Parintii au taiat pina si scindura cu care trebuia sa fie construit acoperisul caminului cultural din localitate.

Directoarea Marieta Golea a spus ca, daca situatia se va mentine, va fi nevoita sa solicite Inspectoratului Scolar Mehedinti suspendarea cursurilor pina la inceputul anului viitor:

„Nu avem cum sa mai stam in aceste conditii si nu am altceva de facut decit sa cer inspectoratului sa intrerupem orele pina cind se va incalzi vremea. Copiii se pot imbolnavi si nu stiu cine va raspunde pentru asta“.

Primarii au facut o aprovizionare slaba cu lemne

Potrivit viceprimarului localitatii, Gheorghe Rafa, situatia este cauzata de fondurile insuficiente. El a promis ca se va ocupa personal de aprovizionare, dupa ce bugetul comunei a primit o suma de bani la rectificarea bugetara:

„Nu stiu daca situatia este atit de grava, dar, o data cu rectificarea, s-au alocat niste bani si vom face aprovizionarea“.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Mehedinti cunosc situatia de la Bilvanesti. Inspectorul general adjunct, Mircea Samfirescu, a spus:

„Primarii au facut o aprovizionare slaba cu lemne nu doar la Bilvanesti, ci si in alte citeva localitati, dar s-au mai gasit solutii. Aici s-au adus lemne doar la scoala de centru, dar nu si la Scoala Pirlagele si la celelalte. Sint si copii cu probleme de sanatate si care au fost nevoiti sa aduca lemne de acasa, iar aceasta situatie nu este normala.“

Prefectul judetului Mehedinti a precizat ca va solicita tragerea la raspundere a primarilor care nu asigura necesarul de lemne pentru incalzirea scolilor. Pina la gasirea unei solutii concrete, cei 130 de scolari din Bilvanesti va trebui sa aduca in continuare lemne de acasa, pentru a nu ingheta de frig in salile de clasa. O parte dintre ei s-au imbolnavit deja si au renuntat sa mai vina la cursuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS