17.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii lui Staicu fac legea la Podari, iar taranii ii palmuiesc

Oamenii lui Staicu fac legea la Podari, iar taranii ii palmuiesc

Citiva oameni din comuna Podari au apucat sa fie pusi in posesie pe terenurile amplasate intre abatorul Podari si drumul national Craiova- Calafat. Si-au vazut linistiti de agricultura lor, pina cind omul de afaceri craiovean, Dinel Staicu, s-a hotarit sa amplaseze un ansamblu de cladiri si terenuri amenajate, care vor face parte dintr-un parc de distractii, chiar pe malul drept al Jiului, in dreptul podului care permite accesul catre si dinspre Calafat.

Netinind seama de proprietatile vecinilor sai tarani, omul de afaceri a „ordonat“ opturarea canalului colector cu un pod de pamint prin care a introdus o conducta blindata prevazuta cu un capac inchis cu lacat.

La gura de deversare in Jiu a apelor din canalul cu pricina a montat iar un capac prevazut cu incuietoare. Intre cele doua capace a obtinut un lac in care oamenii din comuna spun ca a introdus puiet de peste.

Cind au inceput ploile, apele pluviale de pe versantii dealurilor de la Podari nu au mai incaput in canalul colector, cunoscut ca piriul Hotu, si s-au revarsat in curtile oamenilor.

Ca sa scape de scandal, Costica Mitritoiu, insarcinatul cu afaceri in zona, caruia oamenii ii spun dom’ director, impreuna cu oamenii lui au strapuns cu o conducta digul construit de Apele Romane pentru protectia caselor si a terenurilor agricole si au obtinut ceea ce era de asteptat. Toata apa din canalul colector s-a scurs pe terenurile agricole ale taranilor vecini cu proprietatea lui Dinel Staicu, pe care le-a inundat.

Peste semanaturile oamenilor, dupa inghet, s-a format un patinoar de toata frumusetea, iar taranii au inceput sa faca poteca la Craiova, incercind zadarnic sa-l reclame pe Dinel Staicu, care, prin intermediul subordonatilor sai, le transmite de fiecare data ca-i va despagubi.

„M-am suparat si l-am luat de git“

Florica Stoienoiu din Podari a avut nesansa sa fie pusa in proprietate cu teren situat chiar in vecinatatea proprietatii lui Dinel Staicu, adica linga abator.

La sosea a ridicat o casa cu acte in regula pentru fiica sa, iar curtea casei dadea chiar pe malul canalului colector. De doi ani, o parte din curte si terenul arabil de la abator sint frecvent inundate din cauza lucrarilor hidrotehnice neautorizate, executate de oamenii lui Dinel.

„De anul trecut, astia care au cumparat abatorul au venit si ne-au astupat canalul cu podul asta de pamint, prin care au bagat o teava. Daca era numai atit nu era mare lucru, numai ca la un capat, teava are un capac, pe care l-au inchis si cind ploua ne inunda curtile. Cind au vazut ca ne-a inundat curtile, au venit si au mai bagat o teava in dig, crezind ca fac pe dracu-n patru. Pai, eu, cu patru clase, imi dadeam seama ca, daca strapungi digul cu o teava, toata apa din canal o sa se duca peste cimpurile noastre cultivate cu griu, dar oamenii astuia, care zic ca sint directori, de ce nu si-au dat seama? Acum, tot griul meu si al altor patru persoane este sub apa, care a inghetat si s-a facut ghetaraia asta de se vede. Am vorbit omeneste cu ei si o tin una si buna ca ma despagubesc. Pai, ce daca sint taranca, in dreptul meu de proprietate sint egala cu Staicu. Lui i-ar placea sa ma duc eu si sa strapung digul unde si-a ridicat constructiile alea la Jiu si pe urma sa se tina el dupa mine cu miloaga sa-l despagubesc? Cind i-am adus pe domnii de la Apele Romane a venit unu care zicea ca-l cheama Mitritoiu si o tinea una si buna ca ma despagubeste. Atunci mi s-a urcat singele la cap si am infipt mina in gitul lui sa-l intreb cu ce drept mi-a distrus proprietatea. Ce credeti, ca tot pe mine m-a amendat politia din sat cu 700.000 de lei! Au zis ca l-am batut eu. Pai ala are 120 kg si eu am 45 de kg. Cum as fi putut eu sa bat un munte de om?“, zice Floarea Stoienoiu, vecina de proprietate cu Dinel Staicu.

„ M-a luat de par si mi-a dat doua palme“

Costica Mitritoiu, reprezentantul lui Dinel Staicu in zona abatorului, ne-a lamurit cum stau lucrurile la canal.

„Dom’ne, noi voiam sa deversam apele din canalul ala in canalul colector al abatorului si d’aia am strapuns digul. Intre timp, s-a pus vremea rea si nu am mai putut face nimic. Este adevarat ca i-am pricinuit pagube, dar am zis ca i le platesc. Anul trecut, cind i s-a inundat iar curtea, i-am dat niste uluci si ce a mai trebuit, dar acum a adus comisia la fata locului si eu am recunoscut tot. Cind discutam cu comisia, s-a repezit femeia aia la mine, mi-a dat doua palme, m-a tras de par si m-a dracuit. Eu, cit sint de mare, nu am zis nimic, dar am reclamat-o la politie si i-a dat amenda. Ce sa va mai spun ca o s-o despagubim. Nu stiu eu daca sint sau nu acte pentru pod si pentru ce mai ziceti, dar o despagubim“, spune dom’ director, palmuit si razbunat de Politia din Podari.

Primaria constata si pagubitul asteapta

Pe 4 decembrie, o comisie a Primariei din Podari s-a deplasat la fata locului si a constatat ca, din cauza lucrarilor (neautorizate- n.r.) executate la digul de protectie al piriului Hotu si din cauza podului de pamint prin care s-a introdus o conducta opturata din dispozitia lui Costica Mitritoiu, cinci cetateni – Gheorghe Nitescu, Ion Cirstea, Aurel Stoenoiu, Elena Popescu si Ion Badea – au culturile din tarlaua 20 abator inundate. Paguba este de 20-50 de milioane de lei. Asa cum au decurs lucrurile in cei doi ani, de cind se fac tot felul de amenajari si modificari la configuratia locului, punem prinsoare ca oamenii pagubiti nu vor fi despagubiti. Pe la colturile ulitelor, oamenii vorbesc ca repetatele inundatii ar fi intentionat provocate ca sa-i determine pe proprietarii de terenuri sa vinda. Ia ghiciti cui?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS