15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSi fara izlaz, si fara teren agricol, si cu banii cheltuiti

Si fara izlaz, si fara teren agricol, si cu banii cheltuiti

In loc sa rezolve amiabil un conflict dintre primariile comunelor Valea Stanciului si Gingiova, iscat pe tema impartirii unor suprafete agricole, conducerea Prefecturii Dolj prefera sa-i trimita pe cei doi primari la judecata. Si, uite-asa, sume importante din bugetele celor doua localitati – banii cetatenilor – vor fi cheltuite in justitie, doar pentru ca interesele politice ale mai – marilor judetului sa nu aiba de suferit.

Prefectura Dolj da dovada de o acuta durere in… cot, atunci cind vine vorba de interesele cetatenilor. Caci, desi sta in puterea lor, mai – marii judetului nu vor sa medieze conflictul iscat cu ani in urma intre localnicii comunele Valea Stanciului si Gingiova, pe niste terenuri agricole.

Imparteala

Povestea isi are inceputul la 16 septembrie 1991, cind Comisia Judeteana de Fond Funciar a emis o hotarire prin care o tarla de izlaz de 35 ha ii revenea comunei Valea Stanciului, iar alta de teren arabil, de 39 ha, ii era acordata comunei Gingiova.

La scurt timp, conducerile de atunci ale celor doua localitati au decis sa faca un schimb intre cele doua terenuri. Un document in acest sens s-a incheiat insa abia in 1998, procesul-verbal cu pricina fiind semnat de primari si vizat de reprezentantul OCAOTA Dolj.

Doar ca – din neglijenta ori din rea vointa – OCAOTA a omis inregistrarea documentului.

Scandalul

In toamna anului 2001, primarul din Gingiova, Dumitru Toe, se razgindeste. Ii transmite omologului sau de la Valea Stanciului, Alexandru Vlad, ca isi vrea terenul arabil inapoi si ii da in schimb izlazul. Toate bune si frumoase. Gingioveanul isi insaminteaza cele 39 ha de teren arabil, iar ciobanii din Valea Stanciului revin cu oile pe izlazul de 35 ha.

Dar primarul din Gingiova se intinde mai mult decit ii era plapuma si nu mai vrea sa dea nici izlazul. Peste noapte, gingioveni furiosi, insotiti de politisti, ii dau afara pe ciobanii din Valea Stanciului, cu oi cu tot, de pe izlaz. Nu inainte de a-i altoi nitel, ca sa le intre in cap ca si izlazul apartine tot de Gingiova.

(Ne)medierea

„Ce-i al meu e al meu, iar ce-i al tau e tot al meu, asa gindeste primarul de la Gingiova. Ca sa-mi caut dreptatea, m-am dus la prefectura, m-am dus la Cadastru, m-am dus peste tot. De la Cadastru – Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie al judetului Dolj, fosta OCAOTA – mi s-a eliberat o adeverinta din care rezulta ca, nefiind inregistrat schimbul de terenuri, izlazul cu pricina apartine comunei Valea Stanciului. Si de la prefectura mi s-a dat dreptate, asa ca mi-am trimis iar ciobanii sa-si pasca oile pe izlazul nostru. Si iar au fost dati afara de Politia din Gingiova“, povesteste primarul Alexandru Vlad.

Primul gospodar din Valea Stanciului a luat iar drumul prefecturii, batind cind la usa prefectului Cornel Mondea, cind la cea a subprefectului Elena Serbanoiu. Mai – marii judetului i-au dat de fiecare dreptate, dar nu au luat nici o masura. Desi aveau autoritatea sa rezolve litigiul pe cale amiabila, nu l-au deranjat pe primarul Toe nici macar cu o adresa pe o bucata de hirtie, prin care sa precizeze opinia Prefecturii Dolj despre acest diferend.

Judecata

In schimb, sefii din prefectura l-au indemnat pe primarul din Valea Stanciului sa-si ceara drepturile in justitie:

„M-au pus sa chem Primaria din Gingiova in judecata. Asta inseamna ca sint nevoit sa cheltuiesc din bugetul local, adica din banii contribuabililor, vreo zece milioane de lei numai pe taxa de timbru, plus onorariul avocatului. Cine stie cit va mai costa in continuare si cit va dura procesul. Iar treaba s-a complicat, pentru ca, din cite am aflat, primarul Toe a dat si titluri de proprietate pe izlaz“.

Pina una-alta, 33 de locuitori din Valea Stanciului – satul Birza nu si-au primit titlurile de proprietate. Motivul e simplu: primaria nu are teren ca sa le dea, fiindca a ramas si fara izlaz, si fara tarlaua de teren arabil. Culmea tupeului ar fi ca tocmai reprezentantii prefecturii sa-l „urecheze“ pe primarul din Valea Stanciului pentru ca nu a dat toate titlurile de proprietate…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS