10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriminalul Jalia vrea sa iasa din inchisoare ca sa-si ajute parintii miliardari

Criminalul Jalia vrea sa iasa din inchisoare ca sa-si ajute parintii miliardari

O crima de o cruzime incredibila se petrecea in primavara anului 2000 in plina strada, in fata Liceului „Henri Coanda“ din Craiova. Eleva Mihaela Liloiu, din Valea Stanciului, a fost ucisa de consateanul ei, Ion Jalia, sub privirile ingrozite a doi dintre colegii ei. Criminalul care a strapuns trupul fetei cu 31 de lovituri de cutit a fost condamnat de Tribunalul Dolj la detentiune pe viata. Considerind pedeapsa prea mare, judecatorii Curtii de Apel Brasov au dat dovada de blindete, micsorind sanctiunea aplicata lui Ion Jalia la doar 25 de ani de inchisoare, hotarire ramasa definitiva si irevocabila.
Aflat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, ucigasul fetei, in virsta de 38 de ani, incearca acum tot felul de tertipuri pentru a iesi din spatele gratiilor. De curind, a solicitat Tribunalului Dolj intreruperea executarii pedepsei pentru a-si ajuta parintii, amariti si neputinciosi. Doar ca sarmanii lui parinti nu sint deloc neputinciosi.

Criminalul Ion Jalia, cel care in urma cu vreo doi ani a ucis o fata de 18 ani cu 31 de lovituri de cutit, a solicitat Tribunalului Dolj intreruperea executarii pedepsei pentru a-si ingriji parintii. Vestea i-a ingrozit pe consatenii acestuia din Valea Stanciului – care il cunosc bine atit pe Ion Jalia, cit si pe parintii lui -, oamenii gindindu-se ca ucigasul se va intoarce in localitate inainte de a-si ispasi pedeapsa. Pe de alta parte, satenii s-au aratat uimiti cind au auzit ca Ion Jalia cere eliberarea pentru a-si ingriji „bietii“ parinti.

Bogatie…

Tribunalul Dolj a solicitat Primariei Valea Stanciului sa efectueze o ancheta sociala, pentru a verifica situatia materiala a parintilor lui Ion Jalia, daca se pot intretine singuri si daca primesc ajutor social. Cererea tribunalului i-a amuzat teribil pe functionarii primariei, care stiau familia Jalia drept una dintre cele mai instarite ale localitatii. Dar, cum rugamintea judecatorului e litera de lege, oamenii din primarie s-au conformat si au purces, cu tot cu politie, la domiciliul parintilor lui Ion Jalia.

Acolo, au constatat ca Paul si Maria Jalia nu sint asa cum se asteptau. Ci mult mai bogati.

In fata casei atragea privirile un intreg parc de masini agricole: tractor, semanatoare, plug, remorca, discuitoare, basca si o imensa combina, parcata linga o Dacia Break nou – nouta. Toate, proprietatea familiei Jalia, necesare pentru a lucra nu doar terenul personal – vreo 5 ha retrocedate, plus alte 10 ha cumparate – ci si pe la consateni, pe bani grei. Bani care se adaugau pensiei de doua milioane a lui Paul Jalia, si alte citeva sute de mii primite drept pensie de sotia lui pentru activitatile prestate la CAP.

„Sarmanii“ parinti ai criminalului locuiesc intr-o casa cu cinci camere, plus bucatarie si hol, toate mobilate. In curtea din spate, alte acareturi: o magazie cu patru incaperi, aducind mai degraba cu un hangar, in jurul carei misunau vreo 40 de curci, 60 de giste, 15 oi si „doar“ sapte porci. Cit despre starea lor de sanatate, cei doi batrini sustineau ba ca sufera de inima, ba de ficat, ba de reumatism, insa nu au putut prezenta nici un document doveditor in acest sens.

Toate cele constatate au fost consemnate intr-un proces-verbal, ce va fi inaintat Tribunalului Dolj.

…si saracie

La citeva sute de metri distanta de casa lui Ion Jalia locuieste familia victimei acestuia. Parintii Mihaelei Liloiu nu si-au regasit linistea sufleteasca dupa moartea fiicei lor.

„Mi-e frica sa nu-i dea cumva drumul din inchisoare criminalului, iar asta sa vina in sat si sa se razbune pe noi sau pe copiii nostri. Ca mai am o fata de 19 ani, Ionutica, si un baiat de 15 ani, Marius“, a spus Constantin Liloiu, amintindu-si de cel care a adus nenorocirea in casa lui.

Tatal Mihaelei Liloiu considera ca pedeapsa pe care a primit-o Ion Jalia este, oricum, prea mica pentru fapta savirsita:

„In oricare alta tara, un asemenea criminal ar fi sfirsit pe scaunul electric. La noi, daca ai bani, poti sa scapi oricind de inchisoare. De aia, la relatiile si banii pe care-i are, nu m-as mira ca, miine-poimiine, sa se intoarca acasa. Fiindca el are o gramada de drepturi, chiar si acolo, in inchisoare. Dar fata mea nu avea si ea dreptul sa traiasca?“.

Familia Liloiu mai asteapta ca parintii criminalului sa-i achite, conform hotaririi judecatoresti, cele 80 de milioane despagubiri materiale, plus alte 200 de milioane daune morale. In acest timp, se zbat intr-o crunta saracie, neavind ce sa puna pe masa. N-au bani nici macar de piine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS