14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn colet suspect a fost gasit in instalatiile pentru producerea apei grele

Un colet suspect a fost gasit in instalatiile pentru producerea apei grele

• Incidentul s-a petrecut in urma cu aproximativ doua saptamini, dar autoritatile n-au suflat o vorba • ROMAG PROD are cea mai mare capacitate de producere a apei grele din lume si este considerat obiectiv strategic • Coletul detonat continea o cutie din plastic

Alarma la Combinatul pentru producerea apei grele ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin a fost data dupa ce un colet suspect a fost gasit, in urma cu aproximativ doua saptamini, in incinta uzinei, de catre unul dintre salariati. Acesta a anuntat conducerea societatii. La fata locului s-au deplasat imediat echipaje de politie, jandarmi si ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii Mehedinti, care au ridicat coletul si l-au transportat intr-un poligon special, unde a fost detonat de catre cadrele Departamentului Arme, Munitii si Explozibili. In cele din urma, s-a dovedit ca a fost vorba de o alarma falsa, pachetul respectiv continind o cutie din plastic, folosita, se pare, drept suport pentru casete audio. Tinind cont de faptul ca ROMAG PROD este un obiectiv strategic, autoritatile au tinut sub tacere acest incident. Nici dupa doua saptamini, informatiile nu sint facute publice. Politistii de la IJP Mehedinti au confirmat actiunea desfasurata la combinatul chimic, dar au spus ca informatiile despre respectivul eveniment pot fi obtinute de la SRI. Pina acum nu s-a descoperit in ce conditii a ajuns coletul in locul respectiv, iar politistii au intrerupt cercetarile.

Paza combinatului este asigurata de Comandamentul Judetean de Jandarmi

ROMAG PROD este amplasat la aproximativ 7 km de Drobeta Turnu Severin, pe drumul national 67, care leaga orasele Drobeta Turnu Severin si Tirgu Jiu. O buna perioada de timp, combinatul a fost considerat o adevarata bomba ecologica, dar investitiile realizate aici garanteaza acum securitatea salariatilor si a mediului inconjurator, ROMAG PROD detinind si certificatul de calitate ISO 9001. Uzina de la Drobeta Turnu Severin produce apa grea de calitate nucleara, avind cea mai mare capacitate din lume. Proiectul privind construirea fabricii de apa grea s-a aplicat la Drobeta Turnu Severin intre anii 1980-1988, sub un sever program de control al calitatii, aplicat atit de intreprinderile producatoare de piese si echipamente, cit si de constructorii si operatorii instalatiilor de producere a apei grele. Fiind considerat un obiectiv strategic, paza combinatului ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin a fost incredintata Comandamentului Judetean de Jandarmi Mehedinti. Prima linie de fabricatie a intrat in probe tehnologice in luna septembrie 1987, incepind sa produca apa grea la 17 iulie 1988.

Productia a fost oprita trei ani, in perioada 1990-1992, interval in care s-au efectuat lucrari de modernizare a instalatiilor tehnologice si a sistemelor de protectie si supraveghere a mediului. Potrivit reprezentantilor Comandamentului Judetean de Jandarmi Mehedinti, autoritatile nu s-au confruntat pina acum cu evenimente deosebite, legate de activitatea ROMAG PROD. Periodic, aici se desfasoara aplicatii tactice, impreuna cu Inspectoratul Judetean al Protectiei Civile, cu Serviciul Judetean de Ambulanta si Grupul de Pompieri „Drobeta“. Ca si in cazul Centralei de la Cernavoda, apa grea este utilizata in primul rind la moderarea reactiei chimice, fara de care nu s-ar produce energie, la racirea sistemului si la protejarea mediului, in cazul unor accidente in cadrul reactorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS