16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea 416 - saminta de scandal

Legea 416 – saminta de scandal

Legea 416, prin care se acorda venitul minim garantat categoriilor de persoane defavorizate, in schimbul unui numar de ore prestate in folosul comunitatii, da multa bataie de cap atit beneficiarilor, cit si autoritatilor locale din comuna Caraula. Scosi la munca, fara sa mai primeasca toate drepturile banesti din cauza lipsei de fonduri, oamenii s-au hotarit sa treaca pe la primarie sa se intereseze de banii lor.

Aproape toate comunele doljene au ramas fara banii necesari acordarii venitului minim garantat, conform Legii nr.416/2001. In unele locuri, oamenii au hotarit sa-si faca dreptate singuri, luindu-se la harta cu orice reprezentant al autoritatilor locale intilnit. Si chiar daca acestia au ca singura vina functia de raspundere ocupata, nevoile de baza ale oamenilor atirna mai greu in balanta decit orice explicatie a functionarilor din administratie.

O situatie de acest gen se intilneste si la Caraula, comuna in care de venitul minim garantat beneficiaza 377 de persoane, aproape 15% din populatia comunei. Majoritatea beneficiarilor sint de etnie roma.

In ultimele luni, pentru ca banii alocati comunei nu ajungeau pentru plata integrala a drepturilor pina la sfirsitul anului, primarul Nicolae Praja

s-a inteles cu reprezentantii romilor sa primeasca mai putini bani, adica 30% din suma cuvenita.

„Platile pentru o singura luna ajung la 480 de milioane. Noi nu mai avem banii astia. De-aia ne-am inteles cu capii lor, Lucan Vinetu si Iulian Alexandru, sa le dam bani mai putini, si asta numai in preajma sarbatorilor, sa se aleaga si ei cu ceva. Pentru ca nu le-am dat toti banii, nici nu i-am mai chemat sa faca toate orele de munca. Ii chem doua zile pe saptamina si nici atunci nu vin!“, spune primarul Praja.

„Nici cer, nici Dumnezeu!“

De cealalta parte, oamenii, afectati de seceta care le-a lasat patulele goale, nu mai suporta saracia crunta in care se afla: „Nu mai intelegem nimic. Avem si noi copii, da’ nimic de mincare. N-avem nici macar faina. Am luat piine pe datorie de la magazin si n-avem de unde da banii, pe ochii mei! N-avem nici cer, nici Dumnezeu! Sintem prea multi romi si de-aia nu ne dau nimic!“, se vaita mai multe femei cu sapele in spinare.

Opriti in fata primariei, oamenii erau decisi sa nu plece acasa cu mina goala. Pina la urma, viceprimarul a reusit sa-i trimita la masa. Fara bani si fara promisiuni. Doar cu o imagine mai clara a realitatii crunte: Nu sint bani!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS