19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Exista un risc imens in Romania de a nu fi folosite cum trebuie fondurile europene“

„Exista un risc imens in Romania de a nu fi folosite cum trebuie fondurile europene“

Reprezentantii mai multor regiuni din Italia au fost prezenti ieri, la Tirgu Jiu, in cadrul unei intilniri in care s-au discutat modalitatile atragerii de fonduri de la Uniunea Europeana, precum si posibilitatile de dezvoltare a judetelor din Oltenia. In Sala A a Prefecturii Gorj a avut loc o noua intrunire a Grupului Regional de Lucru Oltenia, care are ca scopuri infratirea institutionala si cooperarea cu regiunile Lazio, Puglia, Sicilia, precum si cu Ministerul Economiei si Finantelor din Italia. Cu toate ca la discutii au fost invitati si reprezentanti ai intreprinderilor mici si mijlocii, ai patronatului privat, nimeni nu a venit, cu exceptia unei reprezentante a AQUATERM Tirgu Jiu.

Leonardo Mazzoli si Bartolo Vienna, invitatii straini, si-au manifestat nemultumirea ca nu prea au avut cu cine sa discute, mai ales ca este vorba de un program prin care se pot obtine finantari. Leonardo Mazzoli a spus ca este necesara parcurgerea mai multor etape, dupa care va fi posibila si primirea fondurilor.

„Este obligatoriu sa se extinda acest parteneriat cit mai mult posibil, pentru ca altfel nu vom avea acces la fonduri. Trebuie sa existe un grup de lucru format din reprezentanti ai institutiilor statului, particulari si ai societatii civile, care sa propuna strategii si programe de dezvoltare. Exista un risc imens in Romania de a nu fi folosite cum trebuie fondurile europene. Trebuie sa ne intilnim si sa invatam bine regulile acestor programe“, a afirmat Leonardo Mazzoli.

Unii au dat banii inapoi

Bartolo Vienna, care a reprezentat la discutii presedintia regiunii Sicilia, a declarat ca a venit la Tirgu Jiu pentru a impartasi experienta sicilienilor in obtinerea fondurilor.

„In Europa exista zone mai puternice si zone mai slabe. Pentru a se echilibra aceste zone au fost pregatite patru fonduri pentru finantare. In primul rind, fondul pentru agricultura are doua componente: modernizarea structurilor existente si sprijinirea pentru dezvoltarea productiei agricole. Apoi, Fondul Social European pentru dezvoltarea resurselor umane. Fondul european pentru dezvoltarea regionala, care finanteaza dezvoltarea productiei, a infrastructurii si a utilitatilor. Si, in fine, Fondul pentru modernizarea activitatilor de pescuit“, a spus Bartolo Vienna. Mecanismul de obtinere a fondurilor este simplu si se face in baza facturilor de la diferitele lucrari efectuate in cadrul investitiilor. Bartolo Vienna a mai spus ca au existat cazuri cind nu s-au respectat regulile de finantare si banii au fost returnati. In acest an, Sicilia beneficiaza de un fond de un miliard de lei, pe care trebuie sa il cheltuiasca in totalitate, altfel risca sa piarda banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS