14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiata Veche ar putea fi inchisa

Piata Veche ar putea fi inchisa

Peste 1.500 mp din Piata Veche din Craiova au fost, saptamina trecuta, imprejmuiti cu gard de sirma. Astfel, platforma de gunoi, spatiu absolut obligatoriu intr-o zona comerciala, a disparut. A disparut, de asemenea, parcarea. Comerciantii cu tonete au fost si ei alungati de pe respectiva platforma, fiind nevoiti acum sa-si desfaca marfa pe trotuar. Mai mult decit atit, de la 1 ianuarie 2003, Piata Veche ar putea fi inchisa.

O echipa de lucratori i-au lasat, saptamina trecuta, cu gura cascata pe comerciantii din Piata Veche: au imprejmuit cu gard de sirma o suprafata de teren de aproximativ 700 mp, situata chiar la intrarea in piata. Dar cum acest fapt nu deranja pe nimeni, terenul respectiv fiind aproape nefolosit, oamenii nu au avut nimic de obiectat, mai ales ca se stia de citva timp ca cineva cumparase acest spatiu. Numai ca, in dimineata urmatoare, o alta echipa a venit la lucru. De data aceasta, bucata imprejmuita a fost aceea din imediata apropiere a meselor din piata, acolo unde se depozitau deseurile si unde erau situate tonetele cu marfa. Aici, spiritele au inceput sa se incinga, iar oamenii au prins a pune intrebari in stinga si in dreapta, doar doar se va gasi cineva care sa impiedice ingradirea spatiului in care ei isi desfasurau activitatea. Nu s-a intimplat nimic insa. Imprejmuirea a fost finalizata pe o suprafata de 650 mp, gunoiul a fost aruncat prin alte colturi ale pietei, iar comerciantii si-au mutat chioscurile citiva metri mai departe, pe trotuar. Nemultumirile au crescut in momentul in care vinzatorii au aflat ca acela care si-a revendicat terenul – un anume Oprescu – va inchide si spatiul special amenajat cu mese.

Pina vor fi obligati sa paraseasca definitiv piata, comerciantii isi fac loc pe trotuare

„Oprescu a venit a doua zi dupa ce s-a imprejmuit primul teren. Pentru ca acela care a cumparat terenul de linga el a imprejmuit cu gard, s-a ambitionat si el si a doua zi a facut acelasi lucru. Numai ca el a venit pe locul in care piata avea pubelele de gunoi si unde noi ne tineam tonetele. Pur si simplu ne-a dat afara. N-am avut ce face, ne-am mutat pe trotuar. Stim ca nu avem voie, dar am vorbit cu cei de la Administratia Pietelor si au acceptat sa raminem aici pina la 1 ianuarie“, spune Laura G., comerciant.

Intre cele doua terenuri imprejmuite a mai ramas o alee ingusta, care face posibil accesul la centrala termica din apropiere. Numai doua tonete au ramas pe loc, ele aflindu-se in dreptul aleii.

„Au fost obligati sa lase alee de acces, altfel cred ca o inchideau si pe aceasta“, a spus Mihai Sandu, comerciant si proprietar de toneta. „Numai doi dintre noi au fost norocosi. Ceilalti am fost scosi in strada. Si nici acolo nu stiu cit o sa stam… Chiar daca nu o sa se inchida piata, cum a amenintat domnul Oprescu, de la 31 martie trebuie sa ne gasim alt loc, asa cum prevede Legea protectiei consumatorului.“

Daca legea vrea, Piata Veche nu va mai exista

Cum domnul Oprescu a fost de negasit – si nimeni nu a putut oferi relatii unde si cum ar putea fi contactat -, pentru a se afla daca, intr-adevar, intentioneaza sa inchida Piata Veche, singurul care a incercat, cit de cit, sa raspunda nemultumirilor comerciantilor a fost Gheorghe Calinoiu, director la Administratia Pietelor Craiova.

„Joi, 21 noiembrie, am fost la fata locului, impreuna cu reprezentanti ai Serviciului de Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova. Dinsii au oprit continuarea lucrarilor de imprejmuire, deoarece se pare ca autorizatia nu era in regula. Pe proprietar, Oprescu, nu l-am gasit, insa lucratorii au prezentat niste acte care nu intruneau toate conditiile impuse. Daca insa proprietarul este indreptatit sa ocupe terenul din Piata Veche si dispune de toate actele si autorizatiile, nimeni nu il poate impiedica sa intre in proprietatea terenului. In ceea ce priveste situatia comerciantilor, eu nu pot sa garantez cit vor ramine sa-si desfasoare activitatea, mai ales ca legea se va pune in aplicare de la 31 martie, iar ei vor fi nevoiti sa-si inchida tonetele. In legatura cu platforma de depozitare a gunoiului, ce sa va spun? Nu cred ca acest domn Oprescu poate sa schimbe totul peste noapte de parca ar avea bagheta magica… Gunoiul cred ca tot pe acolo o sa se depoziteze, dar mai in spate…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS