14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIliescu cere partidelor sa nu profite de invitatia in NATO

Iliescu cere partidelor sa nu profite de invitatia in NATO

Presedintele Ion Iliescu a afirmat ieri la sedinta parlamentului dedicata invitarii Romaniei sa adere la NATO, ca nu va servi nici unei forte politice incercarea de a trage foloase electorale din aceasta victorie colectiva sau de banalizare a acestui eveniment.

„Este un moment de satisfactie care trebuie trait cu luciditate, cu demnitate si cu responsabilitate. Nu va servi nici unei forte politice incercarea de a trage foloase electorale dintr-o victorie colectiva, cum nu va servi nimanui incercarea de banalizare a acestui eveniment. Ar fi trist sa vedem cum, in loc sa fim mai uniti, acum, cind ne asteapta noi eforturi pentru consolidarea pasului facut impreuna, o realizare importanta a natiunii romane sa se transforme intr-un instrument al dezbinarii ei. Sa invatam sa traim cu decenta atit succesele, cit si esecurile, pentru ca pe drumul de care ne-am angajat ne vom intilni si cu unele si cu celelalte“, a afirmat presedintele Iliescu. Seful statului a precizat ca acesta este motivul pentru care nu va rosti nici un nume si nu va evidentia meritele personale ale nimanui, desi sint multi care merita acest lucru. „Sintem, cu totii, in slujba interesului national, iar cetatenii asta asteapta de la noi: performanta, profesionalism, patriotism“, a mai spus Iliescu.

El a tinut sa evidentieze insa modul exemplar in care Armata romana si-a asumat reformele si a participat la actiuni complexe in afara granitelor tarii, performanta corpului militar cintarind mult in balanta deciziei pozitive de la Praga. Presedintele Iliescu a mentionat ca problemele interne ale Romaniei nu se rezolva de la sine, fara eforturi, sacrificii, munca inteligenta si eficienta. El a precizat ca principalele eforturi va trebui concentrate pentru consolidarea tendintelor pozitive din economie, respectiv cresterea economica, reducerea inflatiei, accelerarea reformelor structurale si a privatizarii, atragerea de noi investitii, promovarea noilor tehnologii, modernizarea industriei si a agriculturii, a infrastructurii, crearea de locuri de munca si cresterea veniturilor populatiei. „Cuvintele de ordine in economie trebuie sa devina «eficienta si competitivitate»“, a subliniat Iliescu, adaugind ca ele trebuie sa duca la reducerea saraciei.

Seful statului a declarat ca esentiale sint cresterea eficientei administratiei centrale si locale, asigurarea transparentei, combaterea energica a birocratiei si a coruptiei. „Sa actionam energic, prin mijloace constitutionale, legale, impotriva tuturor tendintelor degenerative, care submineaza coeziunea sociala si democratia: pierderea simtului masurii din partea unora pusi pe imbogatire, pe acumulare de averi, pe cai necinstite, traficul de influenta, clientelismul, parvenitismul. Trebuie sa declansam un atac frontal impotriva acestor tare, acestor mentalitati parazitare, care aduc mari prejudicii tarii“, a afirmat Ion Iliescu.

Acesta a apreciat ca este normal ca tuturor functionarilor statului si mai ales reprezentantilor alesi ai cetatenilor sa li se pretinda sa fie exemple de comportament resposabil, in slujba legii si a intereselor societatii, de inalta tinuta morala, de cinste si corectitudine, de decenta si modestie. „Sa fim cu totii patrunsi de constiinta unui principiu de baza al democratiei – noi, cei alesi si investiti cu raspunderi publice, sintem in slujba cetatenilor si a interesului public, si nu invers. Cei ce nu inteleg acest adevar se autoexclud. Crezul oricarui slujbas al statului trebuie sa fie «cinste, corectitudine, legalitate»“, a afirmat Ion Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS