16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReparatiile la Scoala nr.1 Pielesti n-au fost inca terminate

Reparatiile la Scoala nr.1 Pielesti n-au fost inca terminate

Cadrele didactice ale unitatilor de invatamint preuniversitar din comuna Pielesti se pling de faptul ca, parca dupa un plan anume stabilit, salariile lor intirzie in fiecare luna, cel putin cu citeva zile. Invinovatita de aceasta situatie este o singura persoana – primarita Geta Nescu. Tot pe seama ei este pus si faptul ca reparatiile la cea mai mare scoala din localitate n-au fost incheiate nici pina acum, desi lucrarile trebuia terminate pina la inceputul anului scolar.

Intirzierea sistematica a salariilor a generat o profunda stare de nemultumire in rindul cadrelor didactice din comuna. Asta n-ar fi insa unica suparare a dascalilor, furiosi inclusiv pentru faptul ca executivul local a preferat sa investeasca in repararea caminelor culturale – unde rareori este organizata vreo manifestare – in loc ca prioritatea sa fie reparatia scolilor.

Profesorii si-au luat salariile cu o intirziere de o luna

„Cel putin de vreo sase luni incoace, salariile cadrelor didactice intirzie macar cu citeva zile in fiecare luna. Culmea a fost atinsa in iunie, cind trebuia sa luam salariile pe lunile de concediu. Doar ca banii nu ne-au fost dati pe 17 iunie, cum s-au dat in tot judetul, ci abia pe… 16 iulie, adica o luna mai tirziu. Iar singura vinovata pentru aceasta situatie este primarita Geta Nescu, ce nu a acceptat sa fie ridicati de la Trezorerie banii profesorilor decit in ziua in care se iau si salariile pentru angajatii primariei“, sustine lidera de sindicat prof. Tudora Petrescu, de la Scoala nr.1 Pielesti.

Primarita Geta Nescu nu poate sa justifice decit intirzierea achitarii catre profesori a drepturilor salariale cuvenite pe luna octombrie: „Au fost niste neintelegeri privind preluarea contabilitatii scolilor de catre propriul lor contabil, recent angajat. Pentru ca scolile nu s-au putut constitui la timp in ordonatori de credite, am intervenit noi si le-am achitat salariile“. Despre celelalte intirzieri, chiar si cu o luna de zile, nici o vorba…

„La noi in comuna primarita a pus plugul inaintea boilor“

Un alt motiv de suparare al dascalilor din Pielesti il constituie tergiversarea lucrarilor de reparatii la Scoala nr.1 din Pielesti, lucrari care, in mod normal, trebuia sa fie incheiate inainte de inceputul anului scolar. Au trecut doua luni de cind copiii s-au intors la scoala, dar constructorii tot nu si-au terminat treaba. Motivul: lipsa finantarii.

„La noi in comuna, primarita a pus plugul inaintea boilor, n-a tinut cont de prioritati. In loc sa fie reparate scolile, astfel incit sa fie pregatite pentru primirea elevilor la 15 septembrie, s-a inceput cu repararea caminelor culturale. S-au cheltuit astfel peste 300 de milioane de lei, iar scolile au fost lasate la urma, cind n-au mai ramas bani“, afirma Gheorghe Vasile, consilier local si director coordonator al scolilor din Pielesti.

Primarita este invinovatita ca ar avea ceva impotriva profesorilor si scolilor inca de la instalarea ei in fruntea comunei. „Anul trecut, am facut un referat catre primarita privind lucrarile urgente care trebuiau facute la scoli, dar nici nu l-a bagat in seama. Ploua prin acoperis, se umflase parchetul precum musuroaiele de pe ogor, stateam cu cazane, lighene si albii prin clase ca sa adunam apa ce patrundea prin acoperis. Am insistat si, pina la urma, i-a adus pe aia care lucrau la caminul cultural. Au pus niste carton si nu a mai plouat. In primavara am facut din nou referat cu lucrarile necesare. M-a dus din nou cu vorbva ca nu sint bani“.

WC-ul elevilor – fara usi, fara ferestre

Uite-asa, anul scolar trecut s-a incheiat, ba chiar vacanta mare era pe sfirsite, dar nici vorba sa inceapa reparatiile la scoala. „Daca am vazut ca primaria nu da nici un ban pentru igienizari, am strins fonduri de la parintii elevilor si ne-am apucat de vopsit, de zugravit, cit ne-au tinut banii. Mai ramasesera trei clase la etaj cu tavanele cazute si nu puteam sa incepem asa anul scolar. Asa ca pe 6 septembrie mi-am luat inima in dinti si am mers la prefect in audienta. I-am explicat situatia si mi-a reprosat ca tot eu sint vinovat, fiindca n-am anuntat din timp aceste probleme. Ba chiar m-a amenintat ca ma va demite daca scoala nu va fi gata pe 15 septembrie“, a spus directorul Gheorghe Vasile.

Vizita la prefectura a avut pina la urma un efect pozitiv. Caci Primaria Pielesti – dupa ce a fost luata „la trei pazeste“ de Mondea – a pus la dispozitie materialele necesare pentru reparatia scolii.Intre 12 si 16 septembrie s-a lucrat in draci, forta de munca fiind… tot dascalimea, desi in protocolul incheiat cu primaria este prevazut expres ca reparatiile cad integral in sarcina executivului local.

Lucrarile nu sint insa incheiate nici la aceasta data. Gauri in tavane tot mai exista, iar grupul sanitar al elevilor nu are nici usi si nici ferestre. Caci banii iar s-au terminat, iar de vina ar fi… contribuabilii. „Incasarile la bugetul local nu au fost la nivelul preconizat“, sustine primarita Geta Nescu. „Normal, caci bugetul local a fost construit pe surse neviabile, cum ar fi incasarea unor sume de la niste firme care au dat faliment“, explica directorul coordonator, intrebindu-se: „Oare cit o sa mai dureze joaca asta de-a soarecele si pisica?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS