16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePielesti - comuna unde „cinta gaina“

Pielesti – comuna unde „cinta gaina“

Atunci cind se aduce vorba despre comuna Pielesti – situata la nici 15 km de Craiova – oamenii isi amintesc in primul rind faptul ca treburile obstii sint conduse de o femeie, unica primarita din judetul Dolj. Ca o fi bine, ca o fi rau, parerile sint impartite. Unii o ridica in slavi, altii o contesta pe Geta Nescu. Iar adevarul, ca intotdeauna, poate fi cautat undeva pe la mijloc.

Portret de primarita

Femeia trebuie sa fie „gitul“ familiei

Despre Geta Nescu – unica femeie-primar din judetul Dolj – se spun multe. Unii o lauda, altii o critica, dar majoritatea se refera la activitatea ei din fruntea comunei Pielesti. Mai putin se stie insa despre viata ei privata, care incepe dupa cele opt ore de munca la primarie.

Nascuta in urma cu 50 de ani in comuna Voineasa – judetul Olt, Gheorghita Nescu – sau Geta, cum ii spun cunoscutii – si-a parasit meleagurile natale dupa ce s-a casatorit, stabilindu-se in Pielesti. Sansa i-a suris si in 1973 a reusit sa se angajeze contabil, chiar la primarie. Ambitioasa si inteligenta, lucru recunoscut chiar si de dusmani, a reusit in scurt timp sa priceapa cum stau treburile in aceasta institutie si sa se impuna ca unul dintre oamenii de baza.

Primarii, nu mai putin de sapte, au venit si au plecat, dar Gheorghita Nescu a ramas in continuare la primarie. Pina cind si-a dat seama ca are toate calitatile ca sa-si permita sa vrea mai mult de la viata. Tintind fotoliul de primar, s-a inscris la liberali si, in scurt timp, a ajuns viceprimar. La ultimele alegeri a candidat cot la cot cu 12 barbati pentru functia de primar si a reusit sa cistige, in turul doi, devansindu-l pe contracandidat (fostul primar) cu aproape 700 de voturi.

„A stiut sa-si atraga oamenii de partea ei, cucerindu-i cu politetea. Nu trecea niciodata pe ulita fara sa raspunda la salut sau sa-i salute pe cei mai in virsta si sa-i intrebe de sanatate, cum nu facea fostul primar. Oamenii tin foarte mult la eticheta, nu poti sa treci pe linga un vecin pe strada fara sa nu-i raspunzi la salut. S-ar gindi imediat ca, gata, te-ai ajuns, te crezi buricul pamintului si nu dai doi bani pe el“, a spus consilierul Gheorghe Vasile. Dar primarita stie cum sa-i ia pe oameni, mai ales pe femei, stind cu ele la o birfa despre barbati de cite ori se iveste ocazia.

O „fusta“ in fruntea trebii

Functia de primar s-a dovedit insa a fi o sabie cu doua taisuri. Geta Nescu reusise sa ajunga unde si-a propus, insa acum trebuia sa cistige increderea celor cu care trebuia sa lucreze. Nu era usor sa faci pe seful atunci cind in primarie, din 13 consilieri, 12 erau barbati. „In mediul rural, femeia este desconsiderata, singurele modalitati prin care ea se poate afirma fiind gatitul, spalatul si cresterea copiilor. Daca incerci sa te ridici deasupra, esti privita cu neincredere si se gasesc destui care sa incerce sa te traga inapoi“, a spus primarita.

Calitatile care au propulsat-o in fruntea primariei au dat gres cind a fost vorba sa-i determine pe consilieri de buna ei credinta, propunerile primaritei fiind privite de cele mai multe ori cu neincredere. In consiliul local, fragmentat si de apartenenta politica, se ajungea arareori la consens, asa incit Geta Nescu a crezut ca modalitatea cea mai buna de a face lucrurile sa mearga este sa ia friiele in miini si sa incerce sa-si impuna parerea, uzind poate peste masura de functia de primar. Rezultatul a fost dezuastruos. A reusit sa-i indeparteze pe toti cei care, cu putina vreme in urma, o sprijinisera. Pentru prima oara, consilierii, indiferent de orientarea politica, au lasat neintelegerile de o parte si s-au coalizat, luind atitudine impotriva primaritei, indignati mai ales de unele decizii pe care spun ei, primarita le-ar fi luat unilateral fara sa tina cont de lege. „Isi foloseste inteligenta doar pentru a-si umple buzunarele. Banii publici au fost cheltuiti aiurea, fara chibzuinta“, au acuzat-o consilierii si au cerut Prefecturii Dolj sa verifice modul in care a fost folosit bugetul local.

Alte voci spun ca, daca primaritei i s-ar fi dat o sansa, nu s-ar fi ajuns aici: „Toti o acuza acum, dar cred ca primarita ar fi trebuit sa fie ajutata de la inceput“.

Geta Nescu asteapta acum un control de la Curtea de Conturi, dar nu isi face prea mari probleme: „Nu am nimic sa-mi reprosez. Daca se considera ca am gresit, asta este. A trebuit sa iau decizii, din moment ce consilierii nu prea au venit la sedinte cu propuneri concrete“. A invatat insa lectia si nu va mai candida la alegerile viitoare, mai ales ca viata personala i-a cam fost data peste cap de o serie de evenimente nefericite petrecute in ultima vreme.

O mare tragedie

Realizarea unei ambitii nu se poate face fara sacrificii, iar Geta a trebuit sa renunte in parte la viata personala. Nu si-a imaginat insa ca pretul platit va fi atit de mare.

Dupa 24 de ani de casnicie a divortat de primul sot, pe care, spune ea, nu reusise sa-l convinga sa se lase de bautura. La scurt timp s-a recasatorit, insa dupa numai citeva luni de casnicie sotul ei a murit, evenimentul fiind indelung comentat de sateni.

In urma cu sapte luni, Geta Nescu s-a mutat in casa noua impreuna cu George Popa, un pensionar militar, in virsta de 53 de ani, cu care, a hotarit sa-si imparta viata la bine si la rau. Sint doar concubini, relatia lor nefiind legalizata pina acum pentru ca „mereu s-a ivit cite ceva“. Oficierea casatoriei urma sa aiba loc in aceasta toamna, insa planurile i-au fost date peste cap de o alta nenorocire. Pe 16 octombrie, cei doi baieti ai primaritei au fost victimele unui tragic accident rutier. Tinerii veneau de la Craiova intr-un autoturism condus de un prieten. Din cauza vitezei excesive si a alcoolului consumat, soferul a pierdut controlul volanul intr-o curba iar masina a intrat violent intr-un camion, pe contrasens. Fiul cel mare al Getei Nescu – Marius, in virsta de 24 de ani – a murit pe loc. Mezinul – Aurel, de 23 de ani – a scapat cu viata, insa de atunci sta mai mult prin spital: „A ramas fara memorie dupa accident. Imi pare rau ca atita timp cit a fost internat nu am putut sa ma duc la el. Voiam sa-l vad, dar trebuia sa ma ocup de inmormintarea lui Marius. Oscioarele copilului meu eu le-am adunat, am fost dupa aceea la morga si l-am luat acasa, apoi l-am ingropat crestineste“.

Ca sa scape de durerea care ii scormonea sufletul fara incetare, a renuntat la odihna, muncind fara ragaz. Nu s-a consolat cu gindul ca l-a pierdut pe Marius, dar nu se da batuta: „Viata merge mai departe, iar eu trebuie sa ma ocup in continuare de celalalt copil, nerefacut complet dupa accident si sa o ajut pe nora mea, care are grija de cei doi nepoti – un baietel de trei ani si o fetita de patru ani – ramasi fara tata“.

Dar viata merge inainte…

Dupa orele de program, primarita se transforma intr-o femeie obisnuita: „O gospodina trebuie sa stie sa-si tina ordine in casa. Seara si noaptea spal si gatesc, iar curtea casei arata impecabil. Bineinteles ca nu as reusi sa fac totul de una singura, sotul meu ma ajuta foarte mult. Fiind craiovean, nu prea era obisnuit cu munca la tara, dar l-am invatat. Avem un hectar si jumatate de teren pe care ni-l muncim singuri. Dupa ce vin de la serviciu, ma schimb de haine si plec la sapat. Vara imi place sa umblu desculta prin gradina“, spune primarita.

Dupa atita munca, o masa copioasa este binevenita. Primarita gateste bine si nu e mofturoasa, dar crede ca un meniu sanatos trebuie sa fie mai putin bogat in carne. Ii plac in special mincarurile taranesti – mincare de cartofi, ciuperci si fasole batuta cu un pic de costita linga ea si bineinteles, ciorbele, care nu trebuie sa lipseasca de la masa de prinz.

Concubinul ei, George Popa, are si el preferinte culinare, iar dulciurile sint pe primul loc. Asa ca primarita ii pregateste: orez cu lapte, macaroane la cuptor, gogosi, prajituri cu foi si checuri. Singurele lucruri pe care Geta Nescu le detesta sint prepararea carnii la gratar si coptul vinetelor pentru zacusca, sarcini preluate cu placere de concubin.

Pentru mici distractii nu prea mai ramine timp, asa ca primarita a trebuit sa renunte la vizite, in rarele ocazii cind se mai intilneste cu prietenele palavragind treburi femeiesti.

„Imi placea sa dau chiot si sa ma prind in hora la nunti. Nuntasii mi-au dedicat si un cintec – «De la primarie-n sus/ Toate lampile s-au aprins» – dupa ce s-a introdus iluminatul stradal in comuna“, isi aminteste Geta Nescu.

Dupa doua casnicii ratate, Geta Nescu crede ca a descoperit in sfirsit secretul reusitei intr-o relatie: „Nu cred ca actele consolideaza o relatie. Ca sa mentina o relatie armonioasa in cuplu, femeia trebuie sa fie gitul familiei, in timp ce barbatul este capul. Femeia trebuie sa stie sa-si impuna ideile ca si cind ar fi ale barbatului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS