17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCercetari in domeniul afectiunilor genitale

Cercetari in domeniul afectiunilor genitale

Cercetatorii americani au anuntat ca un vaccin experimental s-a dovedit eficient contra unui virus cunoscut pentru cresterea riscului de cancer al colului uterin si ca vor fi demarate teste pentru un alt vaccin, contra herpesului genital. Primul vaccin a putut impiedica infectarea cu papilomavirusul de tip 16, un factor de risc pentru cancerul de col uterin.

Acest virus afecteaza in jur de 20% din populatia adulta a Statelor Unite. „Vaccinarea femeilor care nu sint infectate ar duce la reducerea cazurilor de cancer de col uterin“, spun cercetatorii. In jur de jumatate din cazurile de cancer de col uterin sint provocate de acest virus. In 2002, au primit acest diagnostic 13.000 de femei din SUA, din care 4.000 in faza terminala, conform datelor Societatii americane de oncologie clinica. Studiile asupra vaccinului au implicat 2.392 de femei intre 16 si 23 de ani. Vaccinul este produs de grupul Merck, finantatorul studiului. Al doilea anunt al cercetatorilor americani se refera la un prototip de vaccin, destinat sa combata virusul de herpes simplex de tip 1 (VHS-1) si 2 (VHS-2), care va fi testat pe 7.550 de femei nepurtatoare ale virusului, dar al caror partener este infectat. Acest test clinic va dura 20 de luni, fiind realizat in parteneriat de spitalele americane si GlaxoSmithKline Biologicals din Belgia.

Teste anterioare ale acestui vaccin au aratat ca este eficient la peste 70% din paciente, dar, din motive inca neelucidate, nu are nici un efect asupra barbatilor. Intre 50% si 80% din populatia americana este infectata cu VHS-1, in general in timpul copilariei, iar o persoana din cinci, cu virsta peste 12 ani, este infectata cu VHS-2.

La majoritatea celor infectati, boala ramine in stare latenta, cu simptome usoare. Virusul se transmite prin raport sexual sau prin contact direct cu pielea. Ajuns in organism, se indreapta spre celulele nervoase, unde se fixeaza. Periodic provoaca eruptii si leziuni in jurul organelor genitale si al gurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS